Гласуването на балотажа за избор на държавен глава на Република България вече започна. Това стана в Нова Зеландия - в секция в Крайстчърч, която бе отворена за нашите съграждани точно в 20:00 ч. българско време тази вечер. 

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия.

След решение на ЦИК от днес, бюлетините за секцията в Нова Зеландия, както и за две от секциите в Австралия – Аделаида, Бризбън, и за секцията в Сейнт Луис, щата Мисури, в САЩ, ще бъдат разпечатани на място поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния. За целта от ЦИК им бе изпратен по електронен път специален образец, информират днес от МВнР.

Отново по информация на външното ни министерство на втория тур на тези избори за президент и вицепрезидент българските граждани могат да гласуват в различни краища на света в 749 секции в 68 държави– от Осака в Япония и Сингапур до Сан Франциско в САЩ, от Трьомсьо в Норвегия до Абуджа в Нигерия. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити във Великобритания - 132 секции, Турция – 126, Германия – 82,  Испания – 69, САЩ - 55 секции, Гърция – 26.

Полезна информация за нашите съграждани зад граница - точните адреси на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР ТУК, а списъците за гласуване извън страната може да видите ТУК.