Корнелия Нинова ще води преговорите с другите партии за съставяне на коалиционно правителство в България. Това стана ясно преди минути след заседание на Националния съвет на БСП. Гласуването бе неприсъствено. Едва 19 гласа против събра вътрешната опозиция, докато "за" решението гласуваха 103 делегати. 

Днес стана ясно и че следващият Конгрес на левицата ще се проведе на 22 януари 2022 г. Тогава се очаква да бъде приета и вече подадената оставка на лидерката Нинова. 

Припомняме, че Нинова поиска решението днес да се вземе "на подпис" и неприсъствено. Така исканията на вътрешната опозиция за по-ранна дата нямаше как да се осъществят. Освен това опозицията на лидерката искаше и тя да не бъде водещ на преговорния екип за евентуално коалиционно правителство. 

Днес трябваше да бъдат определени и основните червени линии, които БСП не бива да преминава в разговорите с другите партии, както и какви компромиси с програмата на левицата могат да бъдат направени. 

Основните приоритети за левицата са социалното неравенство, подобряване на здравеопазването и образованието, както и борба с корупцията. 

Червените линии, обявени преди ден лично от Нинова, са членството на Северна Македония в ЕС при настоящите обстоятелства, както и приемането на "джендър идеологията".