Българското правителство носи отговорност за ваксинирането в България. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който днес е на посещение в София.

Той неколкократно подчерта, че здравето на отделните държави членки не влиза в компетенциите на ЕК и ЕС единствено извършва помощна дейност – например за доставки на ваксини и други здравни продукти от първа необходимост.

"Виждам фалшиви новини, според които ЕС ви дава заповеди. Това не е вярно. Единствено правителствата на държавите членки носят отговорностите да направят необходимото в борбата с COVID-19".

Бретон изрази тревожност от ниското ниво на ваксиниране в България (27 процента), съпоставено със средното за Европа - 76 на сто.

"За съжаление нивото на ваксинация в някои държави членки на ЕС е твърде ниско, което поставя на риск населението на нашия континент - обясни той и добави, че това е една от причините за визитата му в България - да обсъди проблема с българското правителство и неправителствени организации. - Отговорност на България е да разгърне собствена здравна стратегия. Моя отговорност е да гарантирам, че всяка държава членка ще получи необходимото, за да се бори с пандемията".

Той отбеляза, че правителството разполага с достатъчно ваксини и посочи, че те са "единственият инструмент" за борба с коронавируса. 

"3 милиарда души на планетата са ваксинирани - заяви той и допълни, че поради това може да бъдем убедени, че ваксините са ефективни. - България не е остров, тя е много важна държава членка. Също толкова важна, колкото и останалите държави членки. С наближаването на следващата вълна, ако няма достатъчно ваксинирани, България може да се превърне в клъстър. Това е много голям риск".

Еврокомисарят отхвърли идеята, че антиваксърството и недоверието в науката са причини за слабото ваксиниране в България.

"Не мисля, че е така. Има антиваксъри навсякъде – в САЩ, Португалия, Германия, Испания...

Той предупреди, че слабото ваксиниране може да доведе до появата на "нов вариант" и че подобна заплаха би застрашила цяла Европа.

Бретон отблеяза, че в някои държави членки е забелязал, че учени и здравни специалисти се включват в политиката.

"Това е добре. Но не бива да смесваме политиката и науката".

На въпрос на Клуб Z щом като населението е наред, дали българските правителства носят отговорност за ниския процент ваксинирани в България, Бретон отбеляза, че няма представа на какво се дължи този проблем.

"Говорих преди малко с представители на гражданското общество. Всички споделихме едни и същи тревоги, но аз нямам обяснение какви са причините", заяви той, след което подчерта. "Правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве. Единствено българските власти са отговорни за това да се грижат за собственото си население. Моята отговорност е да гарантирам, че българската здравна система ще удържи".