Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Демократична България“ загуби изборите, защото не реши своята криза на идентичността и това раздвои избирателите ѝ. Много от тях прехвърлиха подкрепата си за „Продължаваме  промяната“.

ДБ се нарича „градска десница“ по инерция. Първата дума от това определение е вярна – социалната база на тази коалиция наистина е сред образованото, политически и икономически активно население на столицата и големите градове.

„Десница” обаче идва по-скоро да покаже родствената връзка на „умните и красивите“ с някогашния СДС, като пренебрегва еклектичния и хетерогенен характер на някогашния антикомунистически съюз и еволюцията на отломките му след неговото разпадане.

ДБ несъмнено е дясна в пропазарните си икономически възгледи. Но такива са и всички европейски либерали. Оттук нататък разминаванията на ДБ с европейската десница – умерена и радикална – са много.

Хората от ДБ са евро-федералисти. Най-малкото, Радан Кънев се обявява за такъв. Европейската десница клонѝ към Европа на отечествата.

ДБ защитава правата на малцинствата – етнически и ЛГБТ – и на мигрантите; европейската десница поставя ударението върху охраната на границите, реда и традициите. Ако трябва да избира между права и сигурност, десният човек избира сигурността.

ДБ е за ратифициране на Истанбулската конвенция. Десницата е склонна да се съобразява с популярните настроения против нея.

ДБ не крие глобализма си. Традиционната десница е по-скоро патриотична, без непременно да бъде националистическа.

ДБ е склонна да направи компромис за присъединителните преговори на РСМ с ЕС. Десницата, българска и европейска, държи на условията за началото им и като цяло е по-консервативно настроена към разширяването на ЕС.

ДБ е против ядрената енергетика. Европейската десница не е единна в отношението си към нея (виж разликите между Германия и Франция например), но традиционно защитава националната индустрия.

Изброените дотук разлики личат много по-силно, когато сравним централно-европейската десница (Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения) с наричащите се „десни“ в България.

По цитираните дотук теми ДБ е много по-близо да либералните, прогресистките, центристките, социалдемократическите групи в Европа. Нейният човек не е Меркел, а Макрон.

Проблемът на ДБ е, че ако признае този факт, рискува да загуби много от градските си привърженици, които са емоционално „десни“. Ако вмести „сини“, те утре се събудят „жълти“, „зелени“ или „розови“, това би ги хвърлило в тежък психически дискомфорт, изходът от който обикновено е отричането на реалността.

Без да реши тази криза на идентичността си обаче, тази коалиция,  която има безспорен интелектуален потенциал и политически талант, е осъдена да се лута и да бъде експлоатирана от политически спекуланти. Евентуалната смяна на ръководството ѝ е шанс да заяви ясна и реалистична идентичност. 

Тя би помогнала на ДБ да се отърве и от обвиненията в „Отечествен фронт“ с БСП, т.е. в предателство спрямо градските и десните корени на коалицията. Либерали и леви са естествени съюзници. 

Стимулиращ може да бъде примерът на „Продължаваме  промяната“. Асен Василев и Кирил Петков спечелиха от това, че не робуват на идеологически етикети и не се страхуват от тях.

Бих отишъл и по-далече в предположенията си – създаването на силна центристка формация в България и очертаващата се коалиция между нея и БСП би могло да подпомогне модернизацията на последната и приближаването ѝ към днешната европейска социалдемокрация (след залитането ѝ към десните популисти от Вишеградската четворка при Корнелия Нинова).

С други думи: О, неразумни дебеецо, поради что ся срамиш да се наречеш либерал?

Коментари

.....

Българските десни са идентични с американските леви. Толкоз.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Веселине, . . . Желев!

Четох внимателно, драги. Вие, Веселине, сте останал в края на 20-ти век. Някъде към ..92-ра, ..95-та година. А сега живеем вече 20-тина години в 21-ви век. Какъв национализъм Ви друса, какво лошо виждате в европейския глобализъм? Не мога да Ви разбера! Не Ви познавам, но на снимката ми се виждате млад човек. От 1989 г. насам се роди и израстна едно цяло поколение, което не познава и не иска да познава национализма. Друсането на хоро в реката на Калофер не е най-доброто нещо, което можем да покажем на света. А и тупането в космати (а вече и в епилирани) гърди, с последващото "Булгар, булгар" е описано преди стотина години от Алеко. Не, Веселине, не мога да се съглася с Вас!

Повърхностен анализ без отношение към контекста

Нито политическата ни система, нито икономиката е достатъчно озряла, че да правим паралели между българските и британските консерватори, например, или немски/френски и т.н. А и да не говорим че като цяло дори неща като ЛГБТ права (умерени, без изхвърляния) се защитават от всички с изключение на най-крайните радикали в Западна Европа, докато в България това се счита за нещо крайно либерално от повечето хора.

Бугарско

От време оно свестните у нас мислят за луди...Със съжаление трябва да констатираме, че българския народ за 45г съветска окупация и 30г преход дирижиран от същите кръгове е тотално опростачен, а както се казва прост народ слаба държава....Булгар,булгар, а то обикновен тъпанар...тъжно но факт.

Това да им е проблемът на паважния планктон

Какви ценности прегръщат бойкиците има значение само ако последните притежават капка акъл. А такъв категорично липсва. Те са най-обикновени идейни повлекани подир последните трендове по социалните мрежи, където куцо, кьораво и сакато си избива комплексите. Онзи ден целуваха краката на Грета Тунберг, вчера коленичиха пред руския резидент, а днес са в пълна болшевишка премяна. Обединява ги само бляна да се натъпчат на държавната софра.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.