Европейската комисия реши днес да удължи до 30 юни 2022 г. срока на действие на Временната рамка за държавна помощ, целящ справяне на бизнеса с последиците от COVID-19.

Срокът изтичаше на 31 декември. Новата мярка ще позволи на страните от ЕС при необходимост да разширят схемите си за подпомагане и да гарантират, че предприятията, които все още са засегнати от кризата, няма внезапно да бъдат лишени от необходимата подкрепа.

ЕК реши също да въведе две нови мерки за допълнителен ограничен период от време. Чрез тях се осигуряват преки стимули за частни инвестиции, насочени към бъдещето, и мерки за подкрепа на платежоспособността. Те са следните:

• За подпомагане на инвестициите. Целта е да се помогне на държавите членки да преодолеят недостига на инвестиции вследствие на кризата. Страните от ЕС могат да създават стимули за инвестиции, предприети от компаниите, и да използват този инструмент за ускоряване на екологичния и цифровия преход. Мярката включва гаранции, за да се избегне неоправданото нарушаване на конкуренцията. Инвестициите трябва да бъдат насочени към широка група бенефициери, а отпуснатите суми по помощта - да бъдат ограничени по размер. Този инструмент е на разположение на държавите до 31 декември 2022 г.;

• За подкрепа на платежоспособността. Целта е привличане на частни средства и предоставянето им за инвестиции в малки и средни предприятия (МСП), включително стартъпи и малки дружества със средна капитализация. Страните членки могат да предоставят гаранции на частните посредници, като създават стимули за инвестиране в този вид предприятия, и да им предоставят по-лесен достъп до такова дялово финансиране, което за тях често е трудно да привлекат самостоятелно. Инструментът е на разположение до 31 декември 2023 г.

Ограниченото удължаване позволява постепенно и координирано преустановяване на кризисните мерки, без да се предизвиква „ефект на срутване“, и отразява прогнозираното силно възстановяване на европейската икономика като цяло. Такъв бе коментарът на изпълнителния зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер.