Беларуските власти са започнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт с Полша "Кужница-Брузги", съобщи днес по полска телевизия заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мачей Воншик, цитиран от ДПА.

По думите му режимът в Минск прави крачка назад след напрежението по границата заради мигрантите, опитващи се да проникнат в Полша.

"Получих информация, че (беларуският президент Александър) Лукашенко е пратил първи автобуси за мигрантите, за да се качат и да бъдат откарани. Палатковият лагер край Кужница се опразва", каза Воншик. "Изглежда Лукашенко загуби битката за границата", добави той.

Информацията на полските власти трудно може да бъде проверена, защото в пограничната трикилометрова зона е въведено извънредно положение и там не се допускат журналисти, хуманитарни работници и наблюдатели, отбелязва АП.

От германското министерство на вътрешните работи опровергаха слуховете, че Германия възнамерява да приеме на своя територия мигрантите в Беларус край границата с Полша.

Генералният секретар на Беларуския Червен кръст Дмитрий Шевцов потвърди пред ДПА, че няколко автобуса са извозили от граничния пункт мигранти, които сега са настанени в разположен наблизо детски лагер. Според него обаче много мигранти все още пребивават край границата в палатков лагер и складова сграда.

Германската канцлерка Ангела Меркел е разговаряла по телефона с полския премиер Матеуш Моравецки за кризата за на външната граница на Европейския съюз с Беларус, където са се струпали хиляди мигранти, предаде още ДПА.

Двамата обсъдиха "близката германско-полска координация за обезпокоителната ситуация на границата", каза германското правителство в изявление. Меркел подчерта "пълната солидарност на Германия с Полша".

Германската канцлерка разговаря два пъти по телефона с беларуския президент тази седмица, отбелязва ДПА.

Междувременно президентът на Полша Анджей Дуда заяви вчера, че "няма военна заплаха" по границата с Беларус, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди мигранти, наблюдавани от беларуски войници, се опитваха дни наред да проникнат в Полша, която на места е дислоцирала и войници от редовната си армия. Присъствието на полски военни по границата, която е външна на Европейския съюз, е главно за подкрепа, каза Дуда по време на посещение в Черна гора.

Беларуската държавна авиокомпания спира да превозва чужденци от Узбекистан

Беларуската държавна авиокомпания "Белавиа" е спряла от вчера да превозва от узбекистанската столица Ташкент до Минск граждани на Афганистан, Ирак, Йемен, Ливан, Либия и Сирия. Това съобщи днес беларуската информационна агенция Белта, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Тези ограничения не се отнасят за пътници с дипломатически паспорт или валидно разрешение за пребиваване в Беларус.

Европейският съюз обвинява Беларус, че докарва със самолети на своя територия мигранти, които после подтиква да влизат незаконно в членуващите в ЕС Полша, Литва и Латвия. Брюксел нарича тези действия "хибридна атака", а Минск отрича да има вина за мигрантската криза.

БТА