"Не мисля, че на този етап е необходимо Бойко Борисов да подава оставка. Обаче някои от хората, които около него дълго време управляваха като министри в тежки министерства - инфраструктура, екология, здравеопазване, социална политика, там се вижда, че България изостава и трябват нови хора, ново мислене. Поуката от изборите е, че българите искат подновяване и промяна".

Това заяви бившият финансов министър при ГЕРБ Симеон Дянков в интервю за предаването "12 плюс 3" по Българското национално радио, пише "Сега". Така, без да ги споменава поименно, той изреди хората от ГЕРБ, които трябва да бъдат оттеглени и сменени с нови лица - Деница Сачева, Петя Аврамова, Николай Нанков, Константин Ангелов. Всички те бяха водачи на листи на ГЕРБ-СДС на изминалите парламентарни избори.

По повод преговорите за съставяне на нов кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" Дянков каза: 

"Подводни камъни ще има, защото България няма култура на големи коалиции. Преговорите започнаха бързо и с оптимизъм, но и бързо ще влязат в трудности - какво да се направи в енергетиката, например, влизането в еврозоната. Но съм оптимист, че до края на годината ще имаме ново правителство". 

Дянков подчерта, че от горчивия си опит е разбрал, че "политиците трябва да се смирени и да водят държавата от гледна точка на успехи в някои основни политики". 

И е категоричен, че се закъснява с Бюджет 2022, но това не е фатално, защото в следваща година се влиза, като всеки месец се харчи по 1/12 от последния актуализиран бюджет. 

"Трудностите ще дойдат от по-голямата инфлация, затова трябва да се помисли повече, тъй като последните 12-13 години България не е имала такава инфлация. Трябва да се обърне внимание върху политиката по доходите и върху зелената икономика... Задача на бъдещото правителство е и да кажат как може да вдигнат икономическия растеж от 3,5% на 5,5%".