Тайванската демокрация представлява "съкровище", което трябва да бъде защитавано, каза днес френският евродепутат Рафаел Глюксман, цитиран от Франс прес.

Глюксман, който оглавява делегация на Европейския парламент в Тайпе, увери, че подкрепата за острова ще продължи, на фона на все по-силното обтягане на отношенията с Китай.

Това е първата "официална делегация" на ЕП, посещаваща Тайван. През март Китай наложи санкции на Глюксман и още четирима евродепутати.

Днес французинът нарече тайванската демокрация "съкровище, което всички демократи по света трябва да ценят и да защитават".

"И пристигнахме тук с едно много просто, много ясно послание: вие не сте сами", изтъкна евродепутатът на среща с тайванската президентка Цай Ингвен. "Европа стои рамо до рамо с вас в защита на свободата, правовата държава и човешкото достойнство", продължи той с призив към ЕС да засили сътрудничеството с острова. "Крайно време е за нас в Евросъюза да покажем, че сме в една и съща лодка, след това трябва да разработим много конкретна програма за срещи на високо равнище и конкретни мерки на високо равнище, за да изградим заедно едно много по-силно партньорство между ЕС и Тайван", каза евродепутатът.

Китайска мисия в Брюксел предупреди наскоро, че евентуална визита на евродепутати в Тайван "ще навреди на основните интереси на Китай и ще компрометира благоприятното развитие на отношенията между Китай и ЕС".

Пекин реагира остро миналия месец след посещение на група френски сенатори в Тайван, както и след визитите на тайванския външен министър Джоузеф Ву в Словакия и Чехия, припомня АФП.

Отношенията между Китай и Тайван силно се влошиха след избирането на президентката Цай през 2016 г. - тя разглежда острова като суверенен, а не като част от Китайската народна република.

Тайван предупреди наскоро, че напрежението с Пекин във военната сфера е на най-високото си равнище от 40 години, след като в последно време китайски бойни самолети започнаха все по-често да навлизат в тайванската въздушна зона за идентификация, отбелязва АФП.