"Нали искаме да живеем като в Германия? Коалиционното споразумение там е 800 страници. Ако не го напишем, шансът да ходим на четвърти избори или при първата по-тежка криза правителството да си замине, е много голям".

Това каза пред бТВ Асен Василев, който заедно с Кирил Петков е представляващ коалицията "Продължаваме промяната"

Василев описа как си представя създаването на коалиция и правителство. Още тази седмица според него ще започнат разговори с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

"По всеки един от секторите - енергетика, здравеопазване, образование, да се сформират работни групи от всички партии. С външни експерти, министри от служебния кабинет, да се обсъди кои са основните проблеми. Кои са начините да бъдат решени. Накрая да се излезе с един план за следващите 4 години. Да имаме много ясен план, зад който всички партии застават и всеки може да се подпише", каза Василев.

Той заяви, че "Продължаваме промяната" няма да приеме никаква подкрепа от ДПС.

"За да има устойчиво управление, трябва да има ясно мнозинство зад този кабинет", каза Василев.

Той отказа да обсъжда имена на министри.

"Първо, трябва да решим какво трябва да се прави. След това трябва да стигнем до консенсус кой е най-добрият екип, не само министър. Ако започнем от хората, а не от проблемите, тези разговори много бързо ще се минират. Или ще стигнем до варианта това министерство за тази партия, това не работи", каза Василев.

Той повтори, че кандидатурата на Кирил Петков за премиер и неговата за финансов минситър не са червени линии.

"Това са кандидатури, те не са червена линия, не са задължителни. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков да е премиер", каза Василев.

По отношение на инфлацията той коментира, че в еврозоната тя е 5%, а ние сме вързани за еврото и това няма как да не ни се отрази.

"Ние не можем да печатаме пари. Как да се вдигат доходите на хората трябва да се фокусираме. Инструментите за овладване на инфлацията са в ЕЦБ", каза Василев.

Според него една от първите стъпки на бъдещата власт трябва да е смяната на главния прокурор.

"Трябва да седнат юристите да помислят", каза Василев.

Според него за спецправосъдието има различни мнения, но нашето със сигурност не работи. Василев изтъкна, че КПКОНПИ не работи.

"Трябва да зачиситм правосъдната система. Ако не заработи, няма как да има справедливост, всяко едно друго спиране на течове ще е временно. Докато това не променим няма как да имаме нормална, справедлива държава", каза Василев.

По отношение на епидемията от корнавирус според него първо трябва да се види защо медиците не се ваксинират. И да има допълнитлена информация за ваксините.