Обмисля се въвеждане на диференцирана цена на ВиК услугите. Така потребителите, които ползват до 3 куб. м вода месечно за един човек, каквато е общоприетата норма, ще плащат по една тарифа, а потребеното по-голямо количество ще се заплаща на различна, по-висока цена. 

Това стана ясно днес след среща на министъра а регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Целта на упражнението е да се направи опит да се защити социалната поносимост на цената на водата за най-бедните, без да се фалират дружества. 

Работим по проекта на Закон за ВиК и други нормативни актове с цел да осигурим на българските граждани вода, която е национално благо и стратегически отрасъл, на ниска, социално поносима цена, каза министър Комитова. Промяната на законопроекта е ключова за изпълнението на проектите в отрасъл ВиК, които очакват финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, подчерта регионалният министър.

От своя страна Иван Иванов от КЕВР обяви, че подкрепя идеята, защото "първата ни задача е насочена към защита на обществения интерес". 

Засега обаче, идеята е именно само такава - идея. Предстоят разговори на експертно ниво, както и преговори със заинтересованите страни. 

По време на срещата стана ясно, че дружеството, което ще доставя електроенергия за ВиК холдинга и за ВиК оператори, вече е регистрирано по реда на Търговския закон и предстои да кандидатства пред КЕВР за лиценз.