Столичният общински съвет изразява недоумение защо Програмата за изграждане/доизграждане/реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи на София е отпаднала от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това гласи декларация, приета от СОС в началото на заседанието му днес.

Декларацията всъщност бе предложена от съветниците от ГЕРБ и гласувана от тях и коалиционните им партньори в местния парламент - ВМРО, а опозицията в лицето на БСП, "Демократична България" и независимите съветници просто не участва в гласуването.

В декларацията управляващите отбелязват, че за да се постигне съответствие с европейските директиви и да се осигури съвременен стандарт за живот на населението по отношение на отпадъчните води са нужни 5,8 млрд. лв. В това число влизат пречиствателни станции за отпадъчни води за агломерациите между 2000 и 10 000 еквивалент жители (е.ж)., включващ агломерациите на територията на Столичната община Ботунец, Кремиковци-Сеславци, Панчарево-Кокаляне и Волуяк.

Ако този финансов ресурс от ЕС бъде отклонен в друга посока, това означава да няма средства за канализацията и водоснабдяването в тези райони, в които няма нормално функциониращи водоснабдителни и канализационни системи. 

Опозицията обаче е на друго мнение.

"Каква е причината Столичната община да подаде проекти към Плана за възстановяване и устойчивост? Защото собственото ви правителство, премиер и министри не отпуснаха на СО 200 млн. лева и вместо да получим 350 млн. лева, получихме 142 млн. лева. И вие започнахте да търсите решения през Плана за възстановяване и устойчивост. Затова вината си е ваша, не на БСП, нито на президента“, заяви Калоян Паргов, лидерът на групата на БСП в СОС.

Според него управляващите са можели в последните 15 години да се заемат с този проблем многократно.

Карлос Контрера се възмути, че СОС е изпаднал в хаос и "дисфункция", съветниците са заринати с преписки, а опозицията е обърнала общинския съвет на конвейер. В действителност СОС ще разглежда по план 161 точки днес и утре - но те са разпределени така от управляващите, а опозицията безуспешно се опита да премахне множество от тях.

Припомняме, че проектът за ВиК обновление в София отпадна от проекта за Плана на развитие и възстановяване при актуализацията му от служебното правителство. Мотивът на служебния вицепремиер Атанас Пеканов е, че не може огромен ресурс от въпросния план да се насочва само към София, защото има много други и по-нуждаещи се от помощ региони в страната. Все пак от проектите на София остана идеята новите линии на столичното метро да останат в Плана за развитие и възстановяване.

Ето и пълният текст на декларацията на СОС:

Ние, общинските съветници членове на Столичен общински съвет, изразяваме своето недоумение от отпадането на Програмата за изграждане/доизграждане/реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи, вкл. и пречиствателни станции за отпадъчни води за агломерациите между 2000 и 10 000 еквивалент жители (е.ж)., включващ агломерациите на територията на Столична община Ботунец, Кремиковци-Сеславци, Панчарево-Кокаляне и Волуяк,  от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Не приемаме, че е възможно България да постигне балансирано икономическо и териториално развитие или каквато и да било екологична устойчивост, докато множество населени места нямат нормално функциониращи водоснабдителни и канализационни системи. 

Отчитайки факта, че само за постигане на съответствие с изискванията на Директива 91/271/ЕИО и осигуряване на съвременен стандарт за живот на населението по отношение на отпадъчните води към 31.12.2018 г. необходимият индикативен финансов ресурс е над 5,8 млрд. лева, като за агломерациите между 2 000 и 10 000 е.ж. необходимият ресурс е около 3,9 млрд. лева, не можем да приемем, че тази финансова тежест трябва да бъде поета изцяло от гражданите, а този ресурс да бъде осигурен през техните сметки за тези комунални услуги.

Призоваваме за преразглеждане на решението за отпадане на Програмата от Националния план за възстановяване и устойчивост, като отново обръщаме внимание върху неминуемите последици от отклоняването на този финансов ресурс, не само за жителите и бизнеса в конкретните  населени места, а и по отношение на амбициите на страната ни за постигане на екологична устойчивост и рационално използване на ресурсите, както и на задълженията, произтичащи от Европейските директиви за пречистване на градските отпадъчни води и качеството на водите, предназначени за консумация от човека.