Русия е започнала да доставя на Индия системи за противовъздушна отбрана С-400, съобщи Ройтерс, като се позова на Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС), цитиран днес от руски агенции.

Доставките поставят Индия в риск от санкции от страна на САЩ, съгласно американски закон от 2017 г., който цели възпиране на държави да купуват руска военна техника.

"Първите доставки вече започнаха", каза Шугаев днес пред агенция Интерфакс по време на аерокосмическо търговско изложение в Дубай.

Той каза, че до края на годината в Индия ще пристигне първият модул от зенитно-ракетните комплекси С-400.

Подписаната през 2018 г. сделка на стойност 5,5 милиарда долара, е за 5 ракетни системи земя-въздух с далечен обсег. Индия твърди, че се нуждае от тях, за да се противопостави на заплаха от Китай.

Индия се изправя пред опасност от редица финансови санкции от САЩ съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Този закон определя Русия като противник, наред със Северна Корея и Иран, заради действията й срещу Украйна, намесата в изборите в САЩ през 2016 г. и помощта й за Сирия.

Делхи каза, че е в стратегическо партньорство както със САЩ, така и с Русия, но Вашингтон заяви на Индия, че е малко вероятно тя да бъде освободена от отговорност по американския закон.

Миналата година Съединените Щати наложиха санкции, позовавайки се на същия закон, на съюзника си в НАТО Турция заради закупуването на зенитно-ракетни комплекси С-400 от Русия.

Санкциите бяха насочени срещу основни поръчки в областта турската отбрана и срещу държавен орган в отбранителната индустрия.

Вашингтон също така изключи Турция от програмата си за изтребители стелт Ф-35, които са най-модерните самолети в арсенала на САЩ, използвани от членове на НАТО и други американски съюзници.

Русия каза, че е предложила на Турция помощта си за разработване на модерен изтребител, но досега няма сключено споразумение.

"Все още сме в етап на преговори", каза днес Шугаев, цитиран от агенция РИА.