Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в "12 без 5" - да се броят контролните разписки от всички машини, и то за избори 2 в 1, очаквано доведе до огромно забавяне на предаването на изборните резултати в районните избирателни комисии и до изнервени членове на секции, които чакат цяла нощ.

Процесът по предаване на протоколите от СИК на РИК все още не е приключил.

Още снощи, след края на изборния ден, в Кърджали се изви дълга опашка от чакащи пред драматичния театър, където се помещава районната комисия. Но както отбелязва кореспондентът на БНТ в района: "Тези хора не чакат за представление, а да предадат изборните си книжа". По разказ на член на СИК, няма осигурени дори вода и храна и недоумява защо при машинен вот обработката на резултатите се бави. Председателката на РИК пък определя забавянето като "очаквано" - заради двойния избор, който предполага "изключително много документация".

Напрежение се породи и в Стара Загора, където също се образуваха опашки от чакащи, като стотици членове на СИК и към рано тази сутрин продължаваха да стоят пред сградата на РИК, а тези вътре спяха по столовете. "Приемането на протоколите става бавно, съобщиха членове на СИК, които чакат вече цяла нощ, за да предадат документацията. Снощи пред РИК се извиха опашки. Пешеходната улица в града буквално беше запушена от хора, които чакаха, за да предадат протоколите", съобщава националната телевизия. 

"Това, което ни причиниха с решението на ЦИК в петък е абсолютно неправилно", споделят чакащите и пред Нова тв.

Във Варна също има чакащи хора, за да предадат протоколите си.

Такава е ситуацията и във Велико Търново. Секционните комисии, които в полунощ са дошли в РИК чакат по 6 часа за предаване на изборните книжа, съобщава БНР. Според Теодора Стоянова, секретар на секционна комисия забавянето е от броенето на контролните разписки от машините: 

"Броим, пишем протоколи затова, че борим. Тези протоколи се снимат, след това се слагат на определени места. След това всичко се проверява, хайде час и половина. Чакаме транспорта до 12 часа. 6 часа сме се наредели. Сега тепърва имаме да ходим в общината. Абсолютно безумни писанки", споделя тя.

Опашка от чакащи представители на секционните избирателни комисии  се образува по малките часове на нощта и пред зала "Васил Левски" в Сливен. Причината е, че някои от тях не са спазили указанията за подредбата на документите в различните чували и вътре ги пренареждат наново, посочва радиото. 

РИК в Бургас пък приключи с приемането на протоколите. Опашки обаче имаше и в София.