Пожар в сливенската МБАЛ "Хаджи Димитър" взе три жертви.

Горяло е COVID отделението на лечебното заведение.

Сигнал за пламъците обаче не подават от самото отделение, а случайни минувачи, които видели, че има пожар в стая на 4-ия етаж.

Сигналът е подаден в 2:39 ч рано тази сутрин. От пожарната смятат, че е имало поне половин час забавяне преди да им е съобщено за пожара.

Не е ясно към момента къде е бил медицинският персонал, казват огнеборците, които са пристигнали за две минути.

Те заварват двама мъртви пациенти. Третият мъж е бил в тежко състояние, оказана му е спешна помощ, а в последствие е откаран в клиниката по изгаряне в Пловдив. Починал е тази сутрин.

По думите на директора на Дирекция "Пожарна безопасност" Владимир Демирев в момента се прави втори оглед със специалисти по електричеството, но по всяка вероятност не се касае за проблем с кислородната инсталация.

Работи се и по версия за небрежност на пребиваващите в стаята.

"Вероятната причина за пожара е запалена цигара от единия от пациентите в стаята. Няма пострадал медицински персонал и пациенти от другите стаи при пожара. Пациентите са преместени в други отделения на МБАЛ "Хаджи Димитър ", Сливен", се казва в съобщение от Министерството на здравеопазването.

Окръжна прокуратура-Сливен ръководи разследването по досъдебно производство за възникналия пожар в МБАЛ "Хаджи Димитър", при който загинаха трима пациенти.

Установено е, че пожарът е възникнал около 2.30 ч. тази нощ в стая от болничното заведение, в която са се лекували болни от COVID-19.

Досъдебното производство е образувано по чл.330, ал.2 от НК.

Към момента е извършен оглед на местопроизшествието, както и повторен оглед в светлата част от денонощието. Провеждат се разпити на свидетели.

По досъдебното производство ще бъде назначена пожаротехническа експертиза, която да установи с категоричност причините за настъпилия пожар, съобщиха от прокуратурата.