Хиляди хора излязоха днес по улиците в цяла Италия, за да протестират срещу ограничителните мерки на правителството за овладяване на епидемията от коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Около 4000 души се събраха при Арката на мира в Милано.

Американският адвокат Робърт Кенеди-младши, племенник на бившия президент на САЩ Джон Кенеди и син на Робърт Кенеди, който е известен противник на ваксинациите, беше оратор на събитието.

Демонстрантите отхвърлят т. нар. зелен пропуск, удостоверяващ сложена ваксина, прекаран COVID или отрицателен тест. Някои от протестиращите въобще не приемат ваксинирането.

По време на проявата бяха спазвани строги правила. През седмицата вътрешното министерство нареди демонстрантите да стоят на едно място, а ако започнат да се движат, да следват предварително определен маршрут.

При предишни протести митингите преминаваха в шествия, които обхождаха исторически центрове на градовете и нарушаваха работата на бизнеса. В някои случаи имаше и сблъсъци с полицията.

В столицата Рим около 400 души се събраха при голямата древна арена от времето на етруските Циркус максимус, съобщиха властите.

Не сме революционери, искаме да запазим правата си, каза една от протестиращите. Демонстрантите носеха национални знамена и бели балони.

В Торино много хора дефилираха през града, скандирайки "Свобода!" и "Хора като нас никога не се отказват".

Аналогични прояви се провеждат също Триест, Неапол и други градове.