Германската канцлерка Ангела Меркел призова всички свои сънародници да се ваксинират спешно. Четвъртата вълна от пандемията вече взима нови жертви, а броят на новозаразените се покачва стремглаво, посочи тя.

За да преминем през следващите зимни месеци, е нужно ново общо усилие, заяви Меркел.

Меркел призова и премиерите на провинциите в Германия да приемат общи и бързи мерки за ограничаване на последствията от пандемията от COVID-19. Германия трябва да въведе нов индекс за отчитане на последствията от болестта - така нареченият болничен индекс. Той ще отчита колко души имат нужда от болнично лечение и мерките ще се съобразяват с това.

Броят на заразените на 100 000 души в рамките на седем дни вече е 277. Само преди седмица той бе 198, а преди месец 65. От болестта в петък са починали 228 души. От началото на пандемията инфекцията е засегнала 4 987 971 души в Германия. Реалният брой обаче е по-висок, тъй като не всяко заболяване протича със симптоми и се регистрира. 

Причина за това е, че вариантът „Делта“ е много по-заразен, а в Германия все още не са ваксинирани достатъчен брой хора, за да се разчита на обща защита срещу вируса. Най-много заразени има в провинция Саксония, тя е и рекордьор по най-малко ваксинации в страната. Ако не се овладее ситуацията, вече не е изключен и нов локдаун.