На 14 ноември ще гласуваме с машини едновременно за президент и за парламент и това крие рискове вотът ни да се провали, ако не внимаваме през цялото време, докато сме пред екрана, който изпълнява команди с допир. Причината е, че в някои от стъпките близо един до друг има бутони с притовоположни инструкции.

Организацията “Отворен парламент” подбра най-конфликтните ситуации в процеса на гласуване, при които трябва да внимаваме, тъй като вероятно времето за широка разяснителна кампания няма да стигне. 

Още в самото начало гласоподавателят трябва да посочи за кой вид избори иска да даде своя вот. Опциите на застаналия пред машината са три: “Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители”, “Избори за президент и вицепрезидент” и “Избори за народни представители”.

След като маркира една от тези възможности, той следва да натисне и надписа в долната дясна част на екрана “Потвърждавам”. Това ще го отведе на следваща страница на машината. Там избирателят има последен шанс да промени или потвърди решението си за вида избори, в който/в които ще гласува. Как изглеждат екраните на машината, описани в тези стъпки, може да се види по-долу:  

След като изберем за какви избори искаме да гласуваме, на следващ екран може да потвърдим или да се върнем назад и променим настройките.

 

От публичните изказвания на представители на ЦИК става ясно, че ако избирателят посочи само една от опциите (избори само за президент и вицепрезидент или само за народни представители), то той няма да може да даде вота си и за другата, ако реши да го направи на по-късен етап. Не е предвидено да му се предостави втора карта за гласуване, а софтуерът на машината не позволява промяна на избора.  

Ако избирателят посочи, че ще участва и в двата вида избори, на екрана първо се зарежда бюлетината за президент. Тук проблем е наличието на полета за маркиране както за “Следваща страница”, така и за преминаване “Към избори за НС”:    

Внимание, тук бутоните са много близо.

 

Тяхната близост е предпоставка за объркване на гласуващия. От демонстрациите на машинното гласуване, направени от ЦИК, не става ясно и дали има възможност за продължаване към изборите за парламент, без да бъде отбелязан вот за президент.

Сходен проблем може да възникне при гласуването за народни представители. В тази бюлетина има опции за посочване – “Следваща страница” и “Преглед”, които отново са много близо една до друга и може да доведат до грешка.

При избора за парламент също може от невнимание да натиснем бутона за приключване, вместо да отидем на втора страница от бюлетината. 

 

Когато и изборът за депутати е направен, гласоподавателят трябва да натисне надписа “Преглед” в долния десен ъгъл на екрана. В този случай на машината се показва информация за посочените от него кандидати за президент и вицепрезидент и партии/коалиции за парламент.

Ако изборът трябва да бъде променен, това става чрез натискане върху “Промени избора”. Тогава обаче, без значение дали корекцията е в бюлетината за президент или в тази за парламент, задължително трябва да се премине повторно и през двете. 

Тази конфликтна близост може чувствително да удължи времето за гласуване при много хора, тъй като все още не наблюдаваме широка разяснителна кампания нито от страна на  ЦИК, нито от страна на партиите. 

На много места членовете на секционни комисии ще видят как работят машините едва в изборния ден и едва ли ще могат да оказват компетентна помощ на избирателите, а и това все пак е свързано с риск от разкриване на тайната на вота.