По-голямата част от фирмите ще получат помощта от 110 лева на мегаватчас електроенергия в началото на декември. Това заяви енергийният министър Андрей Живков днес.

"Тези, които до момента са получили фактурите си, към 75-80 процента от фирмите, те ще получат приспаданията в първите дни на декември заедно с ноемврийската сметка.

А от понеделник започват плащания, тъй като ние имаме крайни клиенти, които са клиенти на нашите дружества в групата на БЕХ, те още не са фактурирани, така че там директно можем да включим компенсациите още сега", уточни той, цитиран от БНР. 

Това означава, че някои от компаниите ще получат и по-рано компенсации, но това не се отнася за мнозинството частни фирми у нас. Фактически компенсацията ще действа за двата последните месеца на тази година, очаква се, че след като новият парламент бъде конституиран, ще се върви към постоянна помощ за всички поне до средата на следващата година. 

Андрей Живков съобщи още, че от днес вече официално бордът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е от 9 души и посочи задачите, които ще трябва да свършат:

"Да получат програма за финансово стабилизиране и оздравяване на всички дружества в групата на БЕХ, да подготвят и идеи за това как БЕХ би могъл да се включи в разработването на проекти във връзка с прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост и да се подготвят конкурси за постоянни членове на борда на БЕХ."

Припомняме, че целта на увеличенито на борда е да се минимализира влиянието на старите управници, назначени от ГЕРБ, и така да може евентуално да се върви към някакви реформи.