На предстоящите на 14 ноември парламентарни избори, трети поред за една година, има отново повече неизвестни, отколкото сигурни неща. Това показват данните от последните преди вота изследвания на електоралните нагласи. Към момента изглежда, че в парламента ще има шест политически сили, като ГЕРБ има преднина от около 7-8 процента пред следващите. Оспорваната е битката за второто място между БСП и "Продължаваме промяната", с изравнени позиции са и останалите три формации с проценти около 9-12 на сто - ИТН, ДБ и ДПС. Съставянето на правителство отново се очертава като сложен казус.

"Алфа рисърч": Най-оспорвана остава втората позиция

 

ГЕРБ-СДС запазва лидерското си място с подкрепа на 24,1% от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти. Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%). Изходът от тази битка ще се реши не само от възможността на двете партии да мобилизират симпатизантите си, но и от ситуативни фактори, посочват от агенцията.

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото НС. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни.

Победителят от изборите през юли „Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва кампанията с 9,9% подкрепа.

ДПС, въпреки активната кампания и кандидатурата на лидера си за президент, не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си (към момента тя е около 65 на сто при обичайно равнище над 85 на сто в предишни избори). Това носи 9,8% за Движението, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот, посочмат от "Арфа рисърч".

„Възраждане“ с 3,8%  и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 3,6 на сто са близо, но под бариерата от 4 на сто.

Пет дни преди изборния ден, готовност за участие във вота заявяват 47% - 48% от хората с право на глас в страната, други около една четвърт се колебаят, дали да отидат до урните.

Изследването е проведено в периода 7 – 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

"Галъп": Първото място е при ГЕРБ, борбата е за останалите

 

Ако изборите бяха в края на първата десетдневка на ноември, ГЕРБ би получила 23,5% от вота, „Продължаваме промяната“ и БСП са с равни изгледи, съответно с 15,5% и 15,2%. „Има такъв народ“ се ползва с 11,4% електорална готовност. ДПС – 11,3%, „Демократична България“ – 9,6%. 3,5% от възнамеряващите да гласуват посочват „Възраждане“, 3,4% – „Изправи се, България! Ние идваме“, ВМРО – 2,1%. 4,5% ще предпочетат други опции, отчитат от "Галъп".

Оказва се, че основна битка ще е за второто място, т. е. за евентуално ключовия втори мандат за съставяне на правителство – между по-твърдата БСП и партията с по-голям резерв – ПП. За момента изходът от тази борба е непредвидим. По всичко личи, че първото място остава при ГЕРБ. Интересно ще е и в борбата за следващите места, както и за бариерата. Дистанциите са малки и структурата на вота ще зависи от активността и степените на мобилизация на различните електорати. По традиция, петнадесетина до двадесетина процента от вота се решава в последните няколко дни и в самия изборен ден, затова и данните от изследвания като това са моментни снимки преди финалната права, а не прогнози за изборен резултат, коментират от агенцията.

58,4% заявяват, че ще гласуват със сигурност в парламентарните избори. Това се равнява условно на около 3,2 милиона души. Спрямо формалния списък, това означава близо 48%. В условията на COVID и машинен вот обаче, част от гласоподавателите биха се въздържали, макар да декларират готовност за гласуване. Заради изборите две в едно – от друга страна пък – има и повече стимул за гласуване.

Данните са от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 1 и 9 ноември, сред 1006 души, по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на близо 55 хиляди души.

"Маркет линкс": ИТН е чак шеста

 

Сред заявилите, че ще гласуват ГЕРБ-СДС води с 23 процента. Втора е формацията на Кирил Петков и Асен Василев с малко над 16 на сто. Левицата се очертава да бъде трета политическа сила, според социолозите – с 12,1 процента. 

ДПС е след тях с малко над 11 процента. „Демократична България“ събира 10,5 на сто. Според изследването "Има такъв народ" на Слави Трифонов e на шеста позиция с подкрепа около 10 процента.

На ръба за влизане в парламента остава „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 4,1. Следва „Възраждане“ с 3 % и ВМРО с 1,2%.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено е сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 02–07 ноември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"Тренд": Шестпартиен парламент

 

Шест формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22,9% със сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват.

Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15,1%) и „Продължаваме промяната“ (14,8%), като разликата помежду им е само 0,3% в полза на столетницата. Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

„Има такъв народ“ заема четвърта позиция с 12,8% от гласуващите, следва ДПС с 10,3%. Демократична България събира подкрепата на 9,1%.

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е „Възраждане“ с 3,6% и „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 3,3%. Партията на Красимир Каракачанов остава с подкрепата на 2,2% от гласуващите.

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, то може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%.

Данните са от национално представително проучване на изследователския център "Тренд". То е осъществено по поръчка на вестник "24 часа" и е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+. 

"Екзакта": Очакваната активност е 47-48 на сто

ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24 на сто от гласовете на твърдо решилите да гласуват и избралите кого да подкрепят.  Електоралната подкрепа за "Продължаваме промяната" е 16,2 процента, а тази за БСП - 15,5 на сто

Плавно разширяване на електоралната подкрепа за ГЕРБ от началото на кампанията досега, посочват от "Екзакта".

Оспорвана остава битката за второто място между "Продължаваме промяната" /ПП/ и БСП. Избирателите на БСП са свръхмобилизирани, но с непрогнозируем процент участие във вота заради вълната на COVID-19 в момента, посочват от агенцията.

Остава в сила и въпросът каква част от електората си ще успеят да мобилизират от ПП. Към 9 ноември преднината на ПП пред БСП е минимална - от 0,7 на сто.. И двете формации леко покачват електоралната си тежест през последната седмица на кампанията, показват данните на "Екзакта". Това прави труден отговорът на въпроса - кой със сигурност ще е втори и кой-трети.

ИТН е четвърта с електорална тежест от 11,5 на сто и с висока мобилизация на електората. При сравнение с данните на "Екзакта" с данните от началото на кампанията, анализаторите допускат възможността да има скрит вот за ИТН заради начина, по който беше ситуирана и коментирана тази формация през последните месеци.

Петата позиция е за ДПС с електорален дял от 9,9 на сто, а шестата за ДБ - с 9,6 процента.

В последните дни на кампанията, "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/ втвърдява електората си и, което е по-важно - ограничава "изтичането" му към други партии, посочват от агенцията.

Изследването, приключило на 9 ноември, измерва декларативна готовност да се гласува за двата вота на 14 ноември, в рамките на 47 на сто до 48 процента.

Данните са от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп". То е проведено в периода от 6 до 9 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/- 3 на сто.
Изследването е финансирано със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп.

"Медиана": Формирането на кабинет ще бъде трудно

 

Симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и консолидирани и тяхната партия е първа – с 8 % дистанция от следващите. „Продължаваме промяната“ расте и привлича симпатизанти, но оставащото време до изборите едва ли ще ѝ стигне да стопи разликата с ГЕРБ. БСП засега е трета в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. ИТН, ДПС и Демократична България  воюват за четвъртото място и са с близки проценти (между 10-12 %). Шанс за парламента има и „Изправи се БГ. Ние идваме!“  - 4,2 %, сочат данните на "Медиана".

"Формирането на кабинет обаче, ще  бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство", прогнозират от агенцията.  

Избирателната активност се очертава около 3,2 -3,3 млн., но все още близо 30 % се колебаят дали и за кого да гласуват (което предполага сериозни възможности за размествания в очертаната от това изследване картина). 

Изследването е проведено в периода 04 - 08 ноември 2021 г.  с 957 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.