Над 10 авиокомпании от Турция и Близкия изток са обещали на ЕС да не съдействат на Беларус в трафика на мигранти, съобщи днес говорителката на Европейската комисиа Дана Спинант.

ЕК е във връзка с Международната асоциация за въздушни превози (ИАТА), Организацията на арабските авиолинии и с отделни компании. Авиолиниите, обещали да не допускат продължаване на действията на властите в Минск, са от Турция, Мароко, Египет, Ливан, Обединените арабски емирства, Оман, Катар, Ирак.

По-рано днес турският авиопревозвач "Търкиш Еърлайнс" потвърди, че на полетитете за Минск няма да допуска граждани на Ирак, Йемен и Сирия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Изключение ще има само за притежатели на дипломатически паспорти, заяви пред ТАСС представител на компанията.

От „Търкиш еърлайнс“ също така ще замразят продажбата на еднопосочни билети за Минск и ще възпрепятстват беларуския превозвач „Белавиа“ да използва тяхната мрежа в Близкия Изток.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на Анкара чрез туитър.

Комисията подготвя черен списък на авиокомпаниите, използвани за целите на Беларус за оказване на миграционен натиск над ЕС, каза още Дана Спинант.

Същевременно се подготвя осигуряване на хуманитарна помощ за около 2000 мигранти по границата на Беларус с Полша.

В момента зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас е в Ливан като част от обиколката си в страните по произход на мигрантите в опит за намиране на решение на проблема. В понеделник еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон ще пътува за Египет.

Полските власти смятат, че ръководството на Беларус съзнателно привлича в своята страна мигранти от Близкия изток, за да ги изпраща след това на границата с ЕС, нарочно дестабилизирайки ситуацията в съюза.

Преди това премиерът на Полша Матеуш Моравецки, говорейки за мерките за решаване на текущата мигрантска криза на полската граница, каза, че е необходимо да бъдат въведени допълнителни санкции по отношение на авиолинии, в това число беларуски.

Според оценките на полските служби в момента в Беларус се намират 15 000 мигранти, между 2 и 4 хиляди от тях се намират в непосредствена близост до границата на Полша.

През тази година полските граничари са предотвратили около 33 хиляди опита за нелегално преминаване на полско-беларуската граница. В понеделник ситуацията се изостри, след като към границата се приближиха няколко хиляди мигранти, които периодично на големи групи се опитват да пробият загражденията и да влязат в Полша.