Бивш министър и настоящ директор на държавна агенция са арестувани в Хърватия за търговия с влияние и злоупотреба с власт, съобщи Европейската прокуратура.

С действията си те нанесли щети на финансовите интереси на ЕС и Хърватия за общо 1,8 милиона евро.

Задържани са общо четирима души. Води се следствие срещу тях и две компании.

От Прокуратурата не споменават имена. Според хърватските медии обаче става дума за Габриела Жалац – бивш министър на регионалното развитие и еврофондовете, и Томислав Петриц – директор на Централната агенция за финанси и възлагане на поръчки (САФУ). Те са отбелязани като заподозрени съответно под номера 1 и 4.

И четиримата са арестувани вчера по искане на Европейската прокуратура. Институцията работи в сътрудничество с полицията и финансовите органи на Хърватия.

Предполага се, че Габриела Жалац в качеството си на министър на регионалното развитие и еврофондовете и председател на Управителния съвет на САФУ предприела действия, гарантиращи привилегирована позиция на втория и третия заподозрени, както и на свързаните с тях компании. Това се случило през 2017 и 2018 г. при възлагането на обществена поръчка за закупуването на информационна система за управление на стратегическото планиране и развитието. Жалац носи отговорност за законосъобразното протичане на процедурите в оглавяваното от нея ведомство и за назначаването и освобождаването от длъжност на директора на САФУ.

Привилегированата позиция на втория и третия заподозрян била гарантирана чрез нагласяване на плановете за 2017 и 2018 г. в тяхна и на свързаните с тях компании полза. Очакваната цена на поръчката за информационната система била надута. Техническите спецификации на необходимия на Министерството софтуер били нагодени към този, с който разполагали заподозрените и техните компании.

Министърката решила, че подопечното й ведомство ще извърши покупката на цена, много по-висока от пазарната, за развитието на софтуера с такива технически спецификации и функции.

Смята се, че през 2017 г. Габриела Жалац взела решение процедурата по възлагането на поръчката да бъде проведена без предварителна публикация или покана за търг ва цавишена цена в размер на 9,86 милиона хърватски куни (около 1,31 милиона евро). Свързаните със заподозрян номер 2 компании били поканени да се кандидатират.

За да гарантира продължаването на така нагласената процедура, Жалац поискала Томислав Петриц да гарантира, че оглавяваната от него агенция няма оспорва обявения търг. Той от своя страна поискал служителите на САФУ да бъдат по-снизходителни в коментарите си и да не споменават, че няма основания процедурата да бъде провеждата по нагласения начин.

Когато през октомври 2017 г. хърватската Държавна комисия за надзор на процедурите по обществените поръчки анулирала тази процедура заради нарушаване на законите, Габриела Жалац и вторият заподозрян продължили действията си по възлагането на поръчките на споменатите компании.

В крайна сметка след открито възлагане на обществена поръчка Министерството на развитието и еврофондовете зв Загреб сключило с компаниите на третия заподозрян договор за закупуването на информационната система. Това лице е съдружник на втория заподозрян.

При това цената била още по-завишена – 12,991 милиона хърватски куни (1,73 милиона евро).

85 на сто от стойността на поръчката били финансирани члез безвъзмезден заем по Оперативна програма „Конкуренция и сближаване“ на ЕС. Сумата, като се включи ДДС, възлиза на 16 238 750 куни, или 2,16 милиона евро. Тя била преведена по сметка на компанията на третия заподозрян. След това част от парите била прехвърлена на сметки на компаниите на втория и третия заподозрян Друга част била изтеглена кеш.

В резултат на всички тези операции финансовите интереси на ЕС и Хърватия били ощетени на обща стойност 1,8 милиона евро.

Европейската прокуратура ще предложи на съдията следовател предварителен арест за четиримата заподозрени.