Азиатско-тихоокеанският регион не може и не бива да изпада в конфронтациите и разделението от времето на Студената война, заяви китайският президент Си Цзинпин, цитиран от ДПА.

Той направи видеообръщение на бизнес форум ден преди срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Си призова да не се прилагат дискриминационни практики срещу отделни страни.

"Опитите за прокарване на идеологически линии или за формиране на малки кръгове на геополитическа основа са обречени на провал", каза той.

Думите му явно бяха насочени към усилията на САЩ и техните съюзници да противодействат на все по-настъпателното китайско влияние в Азиатско-тихоокеанският регион, отбеляза Ройтерс.

Домакин на срещата е новозеландският град Окланд, но тя се провежда изцяло онлайн заради строгите ограничения, които тази държава наложи срещу разпространението на коронавируса.

Централна конфликтна точка е желанието на Тайван да се присъедини към сега 21-членната АТИС. Китай не признава самоуправляващия се остров, който смята за своя територия и се заканва да го присъедини рано или късно, ако трябва - със сила. САЩ многократно са потвърждавали намерението си да бранят Тайван от евентуална китайска агресия.

Спорове предизвиква и предложение на САЩ да домакинстват на срещите на АТИС през 2023 г.