След като направи революция в света на личната комуникация, сега Apple иска да промени и начина, по който шофираме. Следващата седмица технологичният гигант ще обяви първата си операционна система за автомобили, разработена зедно с Ferrari, Mercedes-Benz и Volvo, съобщи в. Файненшъл таймс.

С помощта на софтуера шофьорите ще могат да използват услуги, познати от смартфони и таблети като електронни карти, слушане на музика, диктуване на текст, търсене на информация с глас и други.
Новината идва на фона на слухове, че Apple се готви да даде предложение за изкупуване на американския производител на електрически суперавтомобили Tesla Motors. Други компании като Google също имат планове за разработка на собствени автомобили.

Сделката между създателя на iPhone и автокомпаниите е знаменателна, защото за първи път софтуер на Apple излиза извън собствените устройства на технологичния гигант. А изборът на елитните автомарки потвърждава високия клас на i-устройствата.

Шефът на Apple за интернет софтуер и услуги Еди Кю влезе в борда на Ferrari през 2012 г., като тогава обяви, че от 8-годишен мечтаел да притежава кола на италианската марка и че от 5 години е щастлив собственик на такъв автомобил.