Девалвацията на рублата, която до ранния следобед обезцени със 17 на сто руските пари, предизвика злъчен коментар от опозиционера с партиен билет в БСП Георги Кадиев.

Ето какво написа той във фейсбук: 

Ако има централна банка, справяща се с кризи по-зле от БНБ, това е руската. Когато за 6-7 месеца валутата ти се е обезценила наполовина, а само за един ден с 9%, когато седиш върху 400 млрд. долара валутни резерви и просто гледаш какво се случва - започвам да се питам дали Иван Искров не се е преместил на работа там. Сега да вдигнеш лихвите е като да задействаш еърбег един час след катастрофа. А с примерно 10-милиардна интервенция и 1-2 % увеличение на лихви, но преди месец, когато минаха към free-float, можеха да го предотвратят.

Няма да се учудя, ако и там има политическа намеса. И няма да се учудя, ако въпреки това техният централен банкер Набиуллина (Елвира-б. ред) бързо загуби работата си.

Какво следва в Русия? Рецесия.

Гледай Русия, мисли за България.

Бездействието на Искров, Чобанов, Мавродиев&Co. не просто уби една банка, а възможността за растеж на икономиката.

Днес курсът на еврото удари нечувани нива от 100 рубли за едно евро, което доведе до истерия на капиталовите пазари в страната. По този повод икономистът Георги Ангелов написа в социалната мрежа:

Рублата се срина до 100 рубли за едно евро. А още е обяд и началото на седмицата...

Експертите масово се пазят от прогнози до къде ще стигне сривът на руската валута.