Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заговори за нова стена в Европа навръх годишнината от падането на Берлинската стена – главния символ на разделението на Европа.

Той произнесе реч на конференция в Берлин, организирана от фондация „Конрад Аденауер“.

В началото Мишел говори за това, че ЕС не трябва да бъде разделян на малки и големи държави, на стари и нови членки. Такива действия според него тровят единството на Европа.

„Няма друго място, което да знае това толкова добре, колкото този град – Берлин. Там, където физическото падане на Стената доведе до постепенносто разрушаване на менталните стени“, каза той.

И предупреди, че двойните стандарти са недопустими и няма място за тях в ЕС.

Накрая Шарл Мишел говори за ситуацията по границите на Беларус с Полша, Латвия и Литва. Той обвини режима на Александър Лукашенко, че извършва хибридна атака срещу ЕС чрез струпването на мигранти, опитващи се да проникнат в Съюза.

„На последния ни Европейски съвет осъдихме и решихме да отговорим на тези атаки. Поискахме Европейската комисия да предложи всички необходими мерки в съответствие със законодателството на ЕС и международните задължения. Започнахме дебат за финансирането от ЕС на физическа гранична инфраструктура. Това трябва да бъде уредено бързо, тъй като полската и балтийската граници са граници на ЕС. Един за всички, всички за един“, заяви Мишел.

Така той влезе задочно в противоречие с председателя на ЕК Урсула фон здер Лайен, изтъква „Политико“. Изданието припомня, че през октомври тя категорично отхвърли възможността пари на ЕС да бъдат използвани за огради или стени по границите на Съюза.

Фактът, че сега Мишел отново започва дебат по въпроса, говори за това, че въпросът далеч не е разрешен, допълва „Политико“. Манфред Вечер, който оглавява парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Парламента, също подкрепя стена, финансирана с европейски пари.

Днес Шарл Мишел е във Варшава, където ще разгтоваря с полския премиер Матеуш Моравецки. Но освен за миграционната криза се очаква труден разговор за отношенията между Полша и ЕС. В Брюксел недоволстват от предприетата от полските управници съдебна реформа.