Рамката на Закона за бюджета за 2022 г. е готова и предстои да бъде внесена в Министерски съвет. Това обявиха днес финансовият министър Валери Белчев и икономическата министърка Даниела Везиева пред бТВ. 

"Тя наистина ще бъде рамка - без конкретни политики, защото считаме, че като служебен кабинет не е наша работа да опреляме политики и приоритети", подчерта Везиева. 

Това заявление е доста по-различно от предприетите действия на предишния служебен кабинет, в който финансов министър бе Асен Василев. Припомняме, че при актуализацията на бюджета за тази година, тогава кабинетът започна промяна на размера на пенсиите още в своя проект, която бе завършена след това от депутатите в 46-тото НС. 

Все още обаче няма отговор на въпроса какво смята да прави МФ с увеличението на минималната заплата, което се превърна в тема за тежки спорове между работодатели и синдикати. Причината - профсъюзите искат ударно увеличение до 764 лв. (при 650 лв. в момента), за да се отчете инфлационният натиск над най-бедните домакинства. Работодателите обаче, очаквано, не са съгласни и твърдят, че такава мярка ще доведе до повече безработица и фалити. 

Иначе - Белчев коментира и обвиненията, че страната тегли прекомерно много дълг в последните седмици. Припомняме, че само за месец са изтеглени около 1,5 млрд. лв. на три транша. Белчев днес обясни, че размерът на дълга бил по решение на 44-то Народно събрание. Всъщност, то само постави таван до 4,5 млрд. лв., а МФ в никакъв случай не е задължено да го използва.

"Една част от парите отиват за погасяване на стари заеми, вземани от предишни правителства. Друга част ще отиде за планирани разходи и трета - за кризата", дообясни Белчев. 

Той изрази и мнение, че проблем няма, защото лихвите са ниски. Именно цената на тези кредити обаче повдига въпросителни за стратегията на кабинета. Последните две преотворени емисии регистрират рязко увеличение на доходността по тегленията, която означава, че връщането им излиза скъпо. Факт е, че лихвите все още са сравнително ниски, но само преди година тегленето на дълг бе с отрицателни лихви. 

Причини за това са вероятно натискът върху икономиката, заради слабата ваксинация, както и пренасищането на вътрешния пазар. Именно това е и другата критика към Белчев - защо продължава да взема от вътрешния пазар, а не излезе на международния. Така ще преодолее пренасищането, а и поръчките със сигурност ще са повече. 

Единственото логично обяснение е, че вероятно кабинетът не иска да увеличава инфлационния натиск, като вкара допълнителна парична маса в системата. Въпреки това е трудно да се вярва, че 2 млрд. лв. ще успят да ударят чак толкова инфлацията. 

Белчев днес подчерта, че приходната част за тази година върви добре и че "бюджетът ще го бъде".