Европейската комисия одобри днес осмия договор с фармацевтично дружество, за да закупи неговата евентуална ваксина срещу COVID-19, съобщи говорителят на институцията Стефан де Кеерсмаакер.

В договора с компанията Valneva („Валнева“) се предвижда възможността всички страни от ЕС да купят почти 27 милиона дози през 2022 г. Включена е и възможност ваксината да бъде приспособявана към новите щамове. Държавите членки ще могат да направят и допълнителна поръчка за до 33 милиона дози през 2023 г.

ЕК вече има подписани договори с „АстраЗенека“, „Санофи-ГСК“, Янсен“, „Бионтек“/“Пфайзер“, „Кюрвак“, „Модерна“ и „Новавакс“.

Членките на ЕС биха могли да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

„Валнева“ е европейско биотехнологично дружество, което разработва ваксина с инактивиран вирус, направена от живия вирус чрез химическо инактивиране. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60-70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. Тя се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст. В момента това е единствената евентуална инактивирана ваксина срещу COVID-19 в процес на клинични изпитвания в Европа.

Комисията с поддръжката на страните членки взе решение да подкрепи ваксината на „Валнева“ въз основа на солидна научна оценка, вземайки предвид използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на всички държави от ЕС.