Европейската комисия е готова да препоръча сертификат за COVID-19 да бъде издаван и на хора, които имат антитела срещу вируса на новото заболяване. Условието е да има подобна препоръка от учените.

Това заяви днес говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Европейското цифрово удостоверение е предвидено само за облекчения при пътуване, припомни той. Останалите цели, за които сертификатите се използват, се определят от държавите в ЕС.

Комисията е предложила сертификати за преболедуване да се издават само на хората, чието заразяване е било установено с тест по метода PCR, заради препоръката на учените. Възможността да се издава удостоверение при откриване на антитела е била обсъдена, но засега не е достатъчно подкрепена от науката.

От Брюксел продължават да следят този въпрос, заяви говорителят Ерик Мамер. Могат да бъдат предложени промени, ако има нови научни насоки. Засега обаче няма достатъчно яснота, за да направи Комисията такава препоръка.

Според повечето имунолози, за момента е трудно да се каже дали човек с антитела има стабилен имунитет, нито дали човек без антитела не е защитен. Някои обаче твърдят, че част от тестовете са способни да засичат ефективно т.нар. неутрализиращи антитела, че да могат да бъдат ползвани за сертификат.