Десетки милиони американци, които работят в компании с по над 100 души персонал, ще трябва до 4 януари да бъдат напълно ваксинирани срещу коронавируса или да се тестват всяка седмица. Това гласят нови правила, разпространени от правителството на САЩ днес и цитирани от Ройтерс.

Новите изисквания ще засегнат около 84 милиона служители на средни и големи компании, макар че не се знае колко от тях не са ваксинирани.

Правилата на Службата за трудова безопасност и здраве регламентират компаниите да изискват от неваксинираните си служители да представят отрицателен тест за COVID-19 поне веднъж седмично и да носят маска на работното си място.

Още по-строги ще бъдат правилата за други 17 милиона души, които работят в старчески домове, болници и други учреждения, получаващи средства от здравно-осигурителните програми Медикейд (Medicaid) и Медикеър (Medicare). Тази категория работещи няма да могат да избират варианта с тестването - за да изпълняват служебните си задължения, за тях ще бъде задължително да са ваксинирани.

За изключения от правилата ще може да се подава молба по медицински или религиозни причини. За неспазване на изискванията компаниите може да получат глоба в размер до 14 000 долара за всяко нарушение.

Изискванията не се отнасят до служители, които работят само на открито, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.