Китай ще държи отговорни доживот поддръжниците на "независимостта на Тайван", с което предизвика гняв и подигравки от страна на острова в момент на засилено напрежение между съседките.

За първи път Китай разкрива наказанието, което очаква хората, за които се смята, че подкрепят независимостта на Тайван – сред тях висши официални представителите на самоуправляващия се остров, "Гардиън".

Китай не изключва употребата на сила, за да постави Тайван под свой контрол, въпреки че територията функционира като независима държава и правителството в Тайпе обещава да защитава своята свобода и демокрация.

Китайската служба по въпросите на Тайван оповести, че премиерът на острова Су Ценг Чанг, председателят на парламента Ю Си Кун и външният министър Джоузеф Ву "упорито подкрепят тайванската независимост" и за първи път демонстрира публично, че е съставила "черен списък" за тези, които подкрепят независимостта на територията.

Пекин забранява достъпа на участниците в списъка до континентален Китай и специалните административни райони Хонконг и Макао. На тези лица няма да бъде разрешено да поддържат бизнес отношения с юридически или физически лица от Китай, като това ще се отнася и за компаниите и организациите, които ги финансират.

Тайванският Съвет по въпросите на континенталната част предупреди Китай, че Тайван е независимо демократично общество, където се спазва върховенството на закона.

"Не приемаме сплашвания и заплахи от автократичен и авторитарен регион", каза съветът, добавяйки, че ще вземе "необходимите контрамерки, за да защити безопасността и благоденствието на хората".

В публикация в Twitter Ву написа:

"Получих безброй поздравления, след като бях вписан в "черния списък" и доживотно санкциониран от ККП", оповести той. "Мнозина завиждат, че не са включени; някои питат къде могат да кандидатстват. За да заслужа рядката чест, ще продължа да се боря за свободата и демокрацията на #Тайван."

Китай обяви, че президентката на Тайван Цай Инг Вен възнамерява да обяви официална независимост. Цай отвърна, че Тайван вече е независима държава и носи името Република Китай.