Идеята осигурените да могат да прехвърлят своите партиди от задължителното допълнително пенсионно осигуряване - т.нар. втори стълб в държавното обществено осигуряване може да срине капиталовия пазар, смята депутатът от ДПС и председател на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. Тази възможност беше лансирана от премиера Бойко Борисов като част от т.нар. пенсионна реформа след среща със синдикатите в неделя.

Това означава, че при едно такова решение - ако хипотетично една голяма част от осигурените в частни пенсионни фондове, те са 4 милиона и 200 хиляди души към края на септември тази година. Ако примерно един милион или два милиона от тях, не дай боже всички ако си прехвърлят парите активите в ДОО, тогава ще има едно сериозно сътресение на капиталовите пазари. Защото една голяма част от тези пари са инвестирани в активи, които са част от българската икономика и не на последно място част от държавните ценни книжа, до 50 процента по закон са инвестиции в ДЦК. Големият проблем е, че ако се пристъпи към тази мярка, за която се говори, някой трябва да поеме отговорността за това, което би се случило на капиталовите пазари, коментира Адемов пред радио "Дарик".

Според Адемов, който е и бивш социален министър, подобно решение поставя под изключително съмнение в дългосрочен план съществуването на частните пенсионни фондове.