Има нотки на оптимизъм, 200 хиляди са се ваксинирали с първа доза след въвеждането на зеления сертификат, каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща с представители на Обществения съвет, който беше създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините. Срещата беше в Министерския съвет. Тя е втора след обявяването на съществуването на Съвета. След първата, която протече, както и сегашната, под формата на свободни изказвания на присъстващите за около час, видим резултат за стимулиране на ваксинацията не се отчете. Преди въвеждането на т. нар. зелен сертификат тя беше почти замряла.

Кацаров посочи, че обстоятелствата налагат да има такова формирование, каквото е Общественият съвет. Въпросът дали да се ваксинираме стана много щекотлив. Вече сме трети месец в тази вълна, посочи още той.

"Тази криза е огромно изпитание пред народа ни, но тя далеч не е само здравна криза. Има икономически измерения, има и дълбоко духовно измерение. Това ожесточено противопоставяне по въпроса за живота и смъртта е нещото, което отива твърде далече.  Способни ли сме по един такъв базов въпрос да намерим общо решение, да стигнем до някакво съгласие", добави министърът,  като се отдаде на философски размисли.

След което продължи с още подобни наблюдения и мотивационни изказвания за кризата като възможност и за лидерството.

"Може би след изборите страстите ще стихнат, може би повече хора ще имат друг прочит на нещата, но това, което се случва в последните месеци, поставя и такъв род въпроси. Кризата е възможност може би най-сетне да се осъзнаем като нация и като хора, които могат да живеят заедно, да формират заедно посока, в която да се движат. Кризата изисква лидерство и хора, които да застанат отпред, да поемат риска и да посочат пътя", каза министърът.

Според министъра след въвеждането на зеления сертификат освен че скочила ваксинацията, имало промяна и в нагласите на хората - те станали много по-съзнателни.

"Не е въпросът в количественото измерване, по-важното е, че поведението по отношение на това дали се спазват противоепидемичните мерки се променя, не заради контрола. Изглежда, че този път голяма част от нашите сънародниците са приели нещата сериозно, правят го като осъзнат избор, а не от страх, че могат да бъдат санкционирани. Това е пламъче, което да поддържаме, сега е моментът да го превърнем в огън, да излезем от тази отвратителна ситуация, да очертаем нови хоризонти", каза още той.

Ентусиазмът на Кацаров беше доста охладен с едно изречение от проф. Красимир Гигов, председател на Обществения съвет , който оглавяваше и ваксинационния щаб.

Обществото ни все още не може да създаде колективен имунитет заради ниското ниво на ваксинация, посочи той.

Както и на първата среща присъстваха представители на различните вероизповедания в страната. Всички те дадоха своята твърда подкрепа за ваксините и необходимостта от имунизация срещу COVID-19. Както и на първата среща, представители на Българската православна църква нямаше. 

"Отправили сме покани към всички вероизповедания, и към БПЦ", казаха от здравното министерство.