ИРИНА РЕЗНИК
РАЙЪН ЧИЛКОУТ
ХЕНРИ МАЙЪР

Сто години, след като болшевишкият вожд Владимир Ленин планира революцията от Цюрих, най-известният бивш затворник Михаил Ходорковски таи подобни амбиции в избраното от самия него изгнание в швейцарския град.

Почти година след освобождаването му Ходорковски настоява, че времето ще се обърне срещу президента Владимир Путин, тъй като руската икономика е близо до рецесия. Приходите на Русия намаляха, рублата падна до рекордно ниско равнище заради срива на цените на петрола и санкциите, наложени заради конфликта в Украйна.

"Путин има доста по-малко възможности да маневрира във финансово отношение, което създава трудности за него, и в резултат цената на която и да било грешка, която той би могъл да допусне, ше има решаващо значение", каза 51-годишният Ходорковски в интервю от Цюрих. "За Путин дори 120 долара за барел петрол е проблем, защото с неговата система за управление той не може да оцелее без приходи от суровини, които трябва да растат всяка година."

Някога най-богатият човек в Русия, със състояние от 15 милиарда долара в момента на хвърлянето му в затвора през 2003 г., днес бившият магнат на ЮКОС се стреми да подтикне нерешителната опозиция към действия срещу 15-годишното управление на Путин. Ходорковски казва, че не се плаши от рейтингите на президента от над 80 на сто след няколко месеца противостоене срещу САЩ и ЕС.

Ленин чете вестник в дома си в Цюрих през 1916 г. Почти век по-късно Ходорковски живее в изгнание в същия град и планира нова руска революция.

Като спи само по шест часа на денонощие, тъй като е много зает с новата си политическа роля, бизнесменът прекарва времето си в пътувания из Европа, като поддържа офисите си в Лондон и Прага, а също така и в Цюрих. Той бе два пъти в САЩ, където живее най-големият му син Павел.

Еуфорията от анексията на Крим

Ходорковски казва, че еуфорията, предизвикана от анексията от страна на Путин на украинския Кримски полуостров през март, ще се изпари в близките пет години, когато населението усети последиците от икономическия спад. Петролът - основният източник на приходите на Русия от износ, падна до най-ниските си показатели през последните 5 години и половина и продължи с падането. Фючърсите на "Уест Тексас интермедиейт" (един от сортовете суров петрол - б.р.) паднаха с цели 1,9 на сто в Ню Йорк до 58,80 долара за барел.

Има 50 на сто шанс, че Путин няма да удържи властта през следващото десетилетие, казва бившият магнат, който възлага надежди на преврат, организиран от вътрешния кръг на руския лидер, защото според него изборите няма да доведат до сдаване на властта.

"Смятам, че проблемът за Путин ще дойде от собствената му свита", каза той пред Блумбърг. "За моята страна би било по-добре, ако стане така, без улични стълкновения, тъй като в резултат на дворцов преврат ще се пролее по-малко кръв."

Паралелите с Ленин

В сценария, който според Ходорковски може да бъде реален, това ще му даде възможност да се завърне в Русия, за да оглави преходно правителство, което ще управлява държавата 2-3 години, преди да подаде оставка, след като страната тръгне по пътя на демокрацията и свободата.

В Швейцария, където се засели със семейството си в предградие на Цюрих, Ходорковски има офис в историческия център на града, на няколко минути път от дома, където цяла година е живял Ленин, преди Германия да го изпрати за Русия в запечатан влак през февруари 1917 г.

"Същите страни играят същата роля, както беше преди 100 години", прави исторически паралел Ходорковски, който веднага след освобождаването му отпътува за Берлин съгласно споразумение, сключено с бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер. "Надявам се, че методите, използвани от Владимир Илич, ще останат в миналото", добавя той.

Ходорковски бе освободен на 20 декември 2013 г. с президентска амнистия, след като прекара 10 години в затвора за мошеничество, укриване на данъци и пране на пари. Той твърди, че обвиненията са били отмъщение за това, че е финансирал опозиционните партии, забранени от Кремъл.

Парламентарните избори

Бившият олигарх, който заявява, че сега струва 100 милиона долара, смята да използва парите си за финансиране на организацията "Отворена Русия" с главен офис в Прага, чиято цел е укрепване на гражданското общество в Русия, най-вече чрез използването на интернет инструменти, а не опозиционна дейност вътре в страната.

Парламентарните избори, насрочени за декември 2016 г., са първият шанс да бъде отнета легитимността на Путин, казва Ходорковски, защото властите по-скоро ще се стремят да изключат всички противници от гласуването. Въпреки това трябва нещо по-голямо, за да наклониш везните в своя полза, добавя той, а това е трудно да се предскаже.

"Не бих разчитал, че режимът ще рухне само в резултат на грешките в икономиката, заради падането на цените на петрола или санкциите. Трябва нещо по-голямо", каза той. "Трябва да дойде много рядък миг."

Ще го пипне ли Путин?

Преди година в интервю няколко ди след излизането си от затвора, в непознатата обстановка на петзвезден хотел в Берлин, бившият собственик на ЮКОС заяви, че не таи злоба към Путин. Сега Ходорковски открито съветва руския лидер доброволно да сдаде властта.

"Това е по-малък риск за него, ако той иска да живее дълго", казва той. "И това е по-малък риск за страната."

Същевременно Ходорковски, който няма телохранители, твърди, че осъзнава, че нарастването на политическата му роля представлява опасност за него и че руският лидер може би съжалява за решението си да го пусне.

"Много добре разбирам, че съм личен противник или дори враг на Путин. Никой няма да ме пипне без негова заповед. Но ако има такава заповед, ще ми бъде много трудно да си осигуря безопасност в Швейцария или която и да било друга страна", признава Ходорковски.

-------------------------------------------

Материалът е препечатан от агенция Блумбърг.