На митницата на Летище София на 28 октомври е разкрита карго пратка от Мексико, съдържаща 450 бутилки течен метамфетамин - или около 450 л.

Това се похвалиха тази сутрин митническите власти и Софийска градска прокуратура. Засега има задържан един човек - получателят на пратката.

За да се стигне до него, били проведени действия в няколко области "в средната част на България", казаха разследващите, без да разкриват повече подробности.

Те обаче са убедени, че "има международен елемент".

От митниците напомнят, че най-големите производители на стимулиращата дрога са Мексико и Иран, а в Европа - Белгия, Холандия, Чехия и Полша.

Служител на летището обаче се похвали, че това е втората най-голяма известна му задържана пратка - след едни 540 л неотдавна в Австралия.

Екипът, който е разкрил "колета", бил много опитен - досега има над 100 такива удара в кариерата си. И освен това мексиканските наркокартели правели експанзия на пазара и зареждал и именно с този вид - течна, а не таблетирана дрога, която въпреки това е готова за консумация, стана ясно още.

Според българските тарифи, по цени на съдопроизводството пратката е за около 11 млн. лв., а на черния пазар у нас би струвала 35 или дори 40 млн., изчисляват от Агенция "Митници".