Всеки петък болниците в страната трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването информация за наличностите от медицински кислород, с които разполагат, както и за прогнозните количества кислород, който ще им бъде необходим за последващата седмица.

Първо ще се задоволяват нуждите на лечебните заведения, които рязко нараснаха с увеличаването на броя на хоспитализираните COVID пациенти. Засега не се предвижда спиране на износа на кислород. 

Това стана ясно след среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, изпълнителния директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов и представители на фирмите производители и доставчици на кислород.

По време на срещата те обсъдиха възможностите за намаляване загубите на кислород от страна на болниците и по-доброто планиране на необходимите количества, съобщават от здравното министерство.

„Първо се задоволяват нуждите от кислород на лечебните заведения, а след това на икономическите субекти. В момента приоритетно кислород се осигурява за болниците, за да гарантираме достъпа на пациентите в интензивните отделения до кислород“, посочи д-р Томов.

Представителите на фирмите производители и доставчици на кислород твърдят, че въпреки увеличеното потребление, те ще координират производствените мощности помежду си, така че да не се стига до недостиг на медицински кислород за лечебните заведения.

От техническите газове кислородът се явява един от най-използваните. Той намира приложение в хранително-вкусовата промишленост, минната промишленост, в металургията, в химическата промишленост, екологията и други. Въпреки че самият кислород е незапалим, той подобрява горенето и дава възможност на горимите материали да горят много по-интензивно.

В някои приложения, като например при процесите на пречистване на води или в целулозно-хартиената промишленост, кислородът се използва в неговата алотропна форма - озон, с цел подобряване на реакцията и гарантиране на пълно окисление поради по-високата реактивност на озона.