Говорещ динозавър изнася пламенна реч пред Общото събрание на ООН. Темата е климитачните промените. Ще го приемат ли насериозно световните лидери?

Динозавърът, който се казва Франки, според собствения му туитър, много прилича на велосирапторите от "Джурасик свят". Гласът му е озвучен от множеството знаменитости на различни езици като актьора и музиканта Джак Блек на английски или звездата от "Игри на тронове" Николай Костер-Валдау на датски.

Клипът започва с триизмерното същество, което се носи към трибуната на Общото събрание на ООН, а всички делегати са стъписани. След лек комедиен диалог с охраната Франки взема микрофона и изнася реч за опасностите пред климата на Земята, като предупреждава човечеството да не избира "изчезването на видовете".

"Знам някои неща за изчезването и нека ви кажа, а ако вие помислете, ще видите, че това е очевидно, да се превърнеш в изчезнал вид е нещо лошо", казва динозавърът във видеото.

"Ние бяхме унищожени от стероид, а вашето извинение какво е", продължава праисторическото животно.

Основното послание, което се съдържа в речта на емисаря от изчезнал вид, е да се спрат субсидиите, които правителството по света дават за добиване на изкопаеми горива и така да се намалят вредните емисии и да се спаси планетата, основна тема и на срещата на върха за климата.

"Запътили сте се към климатично бедствие, но въпреки това всяка година правителствата харчат милиарди от публичните фондове за такъв тип субсидии", казва още Франки.

"Представете си да бяхме харчили милиарди долари всяка година, за да субсидираме гигантски метеори. Точно това правите сега", добавя той.

Нов доклад на Програмата на ООН за развитие, публикуван на 26 октомври, посочва, че държавите по света харчат годишно 432 млрд., за да подкрепят компаниите, които добиват изкопаеми горива.

"Това би било достатъчно, за да може всеки човек на планетата да се ваксинира срещу  COVID-19", отбелязват от международната организация, която стои и зад създаването на посланието на динозавъра.

"Да се оттървем от субсидиите за тези индустрии е важно за разрешаването на климатичния проблем", казва Майкъл Ман, климатолот от щатския университет на Пенсилвания, пред  Live Science. Все пак той подчертава, че кливатичната криза няма да бъде избегната, ако светът се фокусира само и единствено върху този проблем.

"Това е един елемент. Общият приоритет трябва да е намаляването на емисиите", добавя той.