Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пак се случи. Паметникът на Съветската армия осъмна отново изрисуван. Половината хора ще се възмутят за пореден път и ще нарекат това „поругаване“. Другата половина ще аплодират анонимните художници.

Независимо дали одобряваме или не подобна практика, паметникът на Съветската армия (често срещан в социалните мрежи като ПСА) се превърна в Хайд парк – място за изразяване на позиции.

"Долу ръцете от Украйна“ е надписът, с който осъмна тази сутрин ПСА. „Слава Україні!!!” пишеше преди седмица. Bulharsko se omlouvá!“ (България се извинява) пишеше на 21 август 2013 г. по случай годишнината от нахлуването на войските на Варшавския договор, включително и български, в Чехословакия през 1968 г.

Долу ръцете от Украйна“ скандираха и протестиращите вчера пред посолството на Руската федерация в София.

В същото време държавните институции се давят в дипломатичност и не смеят да назоват нещата с истинските им имена – руски военни машини се движат по пътищата на чужда суверенна държава.

"България изразява силна загриженост във връзка с решението на Съвета на Федерацията на Русия да разреши използването на руски въоръжени сили на територията на Украйна, в Автономна република Крим", заяви в официална позиция вчера министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Позицията на президента Росен Плевнелиев е подобна и той „следи с огромна загриженост развитието на ситуацията в Украйна след приемането на постановление на Съвета на Федерацията на Русия, с което се дава разрешение за използването на руски въоръжени сили в Автономна република Крим".

Е, Плевнелиев все пак споменава и истинската дума - „използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на правилата на международното право".

Толкова много загриженост със сигурност е стреснала Кремъл. За разлика от политиците, гражданите не страдат от дипломатичност и държат нещата да бъдат назовавани с истинските им имена. За разлика от политиците гражданите казват директно „Долу ръцете от Украйна“ и по този начин оценяват не само събитията в Украйна, но и липсата на адекватна позиция в България. Така е всеки път.

Ако българските институции имаха по-ясна и по-категорична позиция, може би нямаше да им се налага да бършат паметника толкова често.

Ключови думи

Коментари

denim58

Българските институции са страхливи! Никога не е имало ясни позиции по нито един конфликт във външно политически план, само витиевати изказвания, сакън да не разсърдим някого!Беше казано ясно "Посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов: Вие сте нашият троянски кон в ЕС в добрия смисъл!"

Жоро92

Браво!!!

StoyanA

Всички войни с участието на българската армия започнати с победи на бойното поле са губени безславно на масата за преговори. Малодушни чиновници-кариеристи уж под предтекст, че пазят живота на войниците всеки път са им отнемали онова, което му придава смисъл- свободата сами да взимаме решенията си, да преследваме своите интереси, да работим за по-доброто си бъдеще без да се налага да плащаме на международния еквивалент на "охранителите" от 90те години. Днес българската армия е по-скоро теоритичен субект, който се съобразява с икономическата реалност, в която живеем всички, но дипломацията си е все същата- беззъба и безгръбначна. Самото съществуване на паметник в израз на признателност към поробители, братя по идеология на нацистите е ярък признак за този факт. От него трябва да остане само постаментът, на който всеки да е свободен да напише своето послание към диктаторски и подтиснически шайки от миналото и настоящето.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.