На срещата на Г-20 лидерите на страните ще коментират някои от големите препятствия пред глобалното възстановяване от пандемията: енергийна криза, стимулираща по-високите цени на горивата, нови огнища на COVID-19 и блокадите на веригите за доставки, предаде Асошиейтед пред.

Срещата ще позволи на лидерите, представляващи 80 процента от световната икономика, да окажат натиск на партньори по всички тези въпроси. Анализаторите се съмняват колко голям напредък може да постигнат, за да облекчат веднага тежестта върху народите, изправени пред покачващите се цени на всичко - от храна и мебели до по-високи сметки за отопление - преди зимата.

Здравни и финансови специалисти от страните провеждат в Рим срещи в петък, преди президентите и премиерите да се съберат за Г-20 в събота и неделя. Знае се, че лидерите на Китай и Русия няма да присъстват лично. Това може да не предвещава постигането на сътрудничество, особено по енергийните въпроси. И то малко изменението на климата да заеме централно място на Конференцията на ООН по изменението на климата тази неделя в Глазгоу.

Възстановяването на пандемията

Международният валутен фонд посочва един основен приоритет към икономическото възстановяване: ускоряване на ваксинацията на световното население. И все пак, едва ли ще има гръмки заглавия за сътрудничество за ваксините на срещата на върха в Рим.

Министрите на здравеопазването и на финансите на страните от Г-20 поставиха днес като цел 70 процента от световното население да бъде ваксинирано срещу COVID-19 до средата на следващата година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За целта ще са необходими 20 милиарда долара, заяви в кулоарите на срещата управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"За да подпомогнем постигането на глобалната цел поне 40 процента от населението във всички страни до бъде ваксинирано до края на тази година и 70 процента до средата на 2022 г., ще предприемем подпомагащи мерки с цел повишаване на доставките на ваксини и основни медицински продукти и материали за развиващите се държави и за премахване на съответните пречки в доставките и финансирането", се казва в комюнике на министрите от Г-20, видяно от Ройтерс.

В текста пише още, че групата на най-големите икономики в света ще създаде съвместна финансово-здравна работна група. Една от целите й ще е да подобри диалога и глобалното сътрудничество по въпроси, отнасящи се до готовността за превенция и реакция на пандемии.

Тя също така ще поощрява обмена на опит и добри практики, ще изготвя споразумения за координация между финансовите и здравните министерства, ще насърчава общи действия, оценка и справяне с извънредни здравни ситуации и ще насърчава ефективното управление на ресурсите.

Глобални данъци

Една голяма икономическа сделка вече бе постигната: на срещата на Г-20 вероятно ще бъде сключено споразумение за глобален минимален корпоративен данък, което няма да позволява на мултинационалните компании да укриват печалби в страни, където плащат малко или никакви данъци.

Всички правителства на Г-20 подписаха споразумението, договорено между повече от 130 държави. То трябва да бъде одобрено и прието до 2023 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън обвърза вътрешната си програма с него - създаването на минимален глобален данък може да позволи на Съединените щати да начисляват по-високи данъци без риск компаниите да се насочат към данъчни убежища. Приемането в САЩ е от ключово значение, защото там седалище имат много мултинационални компании.

Споразумението би помогнало и за премахването на търговското напрежение между САЩ и Европа. Той би позволило на държави като Франция, Италия и Испания да отменят данъците срещу цифровите услуги, предоставяни от американските технологични компании Google, Facebook и Amazon.

Байдън пътува към Г-20 със своята данъчна и икономическа програма, която все още е предмет на преговори в Конгреса. Това означава, че той няма да демонстрира, че САЩ водят по въпроса за глобалните корпоративни данъци, въпреки че неговият съветник по национална сигурност Джейк Съливан увери, че лидерите на Г-20 разбират естеството на преговорите в Конгреса.

"Те ще кажат: "Президентът Байдън на път ли е да изпълни това, което каза, че ще изпълни?" И ние вярваме, по един или друг начин, той ще бъде на път да направи това", каза Съливан.

Високи цени на енергията

Срещата на върха предлага възможност за диалог относно високите цени на петрола и газа. На нея ще вземат участие делегации от големите производители на енергия - Саудитска Арабия и Русия, големи потребители - Европа и Китай.

Китайският президент Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин планират да участват дистанционно.

"Може би най-важното нещо, което Г-20 може да постигне, е да каже на онези страни, които са основни доставчици на енергия, че трябва да мислят за бъдещето си", каза Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank. "Ако цените на енергията са твърде високи в развития свят, това само ще ускори отдалечаването от изкопаемите горива, което в крайна сметка в дългосрочен план е лошо за доставчиците", каза той.

Байдън възнамерява да се ангажира с други ключови лидери по отношение на цените на енергията, като петролът наскоро достигна седемгодишен връх в САЩ при над 84 долара за барел..

"Определено сме в енергийна криза, няма друг начин да го кажем", каза Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент в Rystad Energy.

Но той каза, че е малко вероятно Г-20 "да вземе някакво решение, което да предизвика незабавно въздействие".

Досега ОПЕК и Русия игнорираха молбите на Байдън да увеличи производството над настоящите 400 000 барела на ден.

Руският президент Владимир Путин нареди на  държавната компания "Газпром" да изпомпва повече газ в хранилища в Европа, където цените се повишиха пет пъти тази година и се разпространиха опасенията за недостиг през зимата.

Но производителите са в силна позиция, каза Галимберти.

"Никой не може да окаже натиск върху ОПЕК+*".

Вериги на доставки

Байдън ще настоява страните да споделят повече информация за проблемите с веригите за доставки, които забавиха растежа в развития свят. Затварянето на пристанища и фабрики, недостигът на корабни контейнери и нарастващото търсене допринесоха за натрупвания на пристанища и закъснения за доставки на всичко - от велосипеди до компютърни чипове, използвани в смартфони и автомобили.

Съливан, съветникът по националната сигурност на Байдън, каза, че президентът ще настоява за повече прозрачност относно идентифицирането на проблеми с други правителства:

"Как да знаем, на всяко ниво, къде може да има тесни места или прекъсвания във веригата за доставки, за да можем бързо да реагираме на тях?"

Търговският експерт Чад П. Боун, старши сътрудник в Института за международна икономика "Петерсън", се съгласи, че споделянето на информация може да бъде полезно, но каза, че "няма какво много да се направи" сега заради липсата на контейнери за доставка.

В дългосрочен план лидерите могат да обсъждат усилията за диверсифициране на доставките на ключови стоки като маски, други медицински предпазни средства и полупроводници.

"Има призив за диверсификация на производството на полупроводници далеч от Азия", каза Боун.

САЩ и Европейският съюз търсят начини да стимулират производството на чипове у дома, без да започват война за субсидии - например, като се споразумеят кои сектори на полупроводниковата индустрия всяка страна ще се стреми да привлече.

---

ОПЕК+ - държавите от ОПЕК заедно с Русия, Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Казахстан, Малайзия, Мексико, Оман, Южен Судан и Судан.