Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция е нараснал с 3 процента през третото тримесечие на 2021 година спрямо предходните три месеца, което е много висок темп и над очакванията на експертите. Това доближава националното богатство на страната до предкризисното равнище (само -0,1 на сто спрямо тогавашния БВП), сочат предварителни данни на Националния статистически институт (Insee), цитирани от Франс прес и Ройтерс.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер заяви пред АФП, че данните надхвърлят очакванията и че това е "изключителен резултат".

Статистическият институт очакваше в септемврийската си прогноза растеж от 2,7 на сто.

С възобновяването на дейностите, свързани с развлеченията и туризма, потребителските разходи на домакинствата силно са ускорили темп, достигайки 5-процента тримесечно увеличение.

Освен това се е увеличил и износът на Франция - с 2,3 на сто, докато вносът е останал почти без промяна (-0,1 на сто, така че приносът на външната търговия към икономическия растеж е позитивен с 0,6 пункта от БВП през третото тримесечие.

Общото производство на стоки и търговски услуги е било подкрепено в много голяма степен от услугите, като хотелиерско-ресторантьорската дейност, почти спряла по време на здравната криза, отчита скок от 43,4 процента за тримесечието.

За сметка на това производството на промишлени стоки остава с 6 процента под предкризисното равнище.

Оценката за растежа през второто тримесечие е преразгледана към повишение до 1,3 на сто, посочва статистическият институт.

За цялата 2021 година институтът очаква растеж от 6,25 на сто.