ВЛАДИМИР ЧУКОВ

Взимането на заложници в едно от централните кафенета на Сидни, Австралия, е част от тясната връзка и дългата история на граждани на държавата на Зеления континент и движението на световния джихад. Световните агенции напомнят, че в Австралия живеят над 500 000 араби, от които над 90% са ливанци. Населението на Ливан е 5 882 000 души. Това показва, че приблизително 1/12 от ливанците живеят в Австралия. 

Австралийските власти се страхуват, че терористът може да предприеме зрелищно убийство на заложниците. Очевидно идеята на терориста е да се получи максимален отзвук. Мястото е добре подбрано. Кафенето „Линд” е на 20-30 метра от местния парламент, средище на предприемаческия и банковия бизнес в града. Според главния редактор на сайта „Фардж нюз”, Рафик Дахиби, австралиец от ливански произход, цитиран от „Ал Арабия” кафенето винаги е препълнено от сутринта. Очевидно става въпрос за терористичен акт от „вълк-единак”. Лицето си е сложило лента, пресъздавайки обстановката от бойните действия от Сирия, което подсказва висока мотивировка. В същото време детайлите подсказват слаба тактическа военна подготовка, тъй като терористът е въоръжен с ловджийска пушка и дори няма оригинално знаме на ИД. Най-вероятно е симпатизант, вдъхновен от идеите на терористичната организация. Не случайно полицията иска да приключи „мирно” целия случай. 

Още през септември 2014 г. страната повиши нивото от терористична заплаха, заради отправени призиви на един от дхихадистите, лидери на ИД с австралийско гражданство да извършат демонстративни убийства в страната. Както стана ясно тогава от постинги в социалните мрежи, вероятно австралийската полиция е прихванала разговори на заподозрени или пък е имала сведения от собствен информатор. В тях се е казвало, че ще бъде направен терористичен акт по улиците на Сидни, в който ще бъде заклан случаен гражданин на Австралия и ще бъде увит в знамето на ИД. Това ще бъде филмирано и ще бъде използвано като пропаганден материал. За целта на 19 септември властите предприеха най-мащабната антитерористична операция в историята на страната. Задържани са 15 души като на един е повдигнато обвинение за дейност, свързана с тероризъм. Лицето е от ливански произход. Впоследствие местни медии информират, че основният обвиняем е австралиец от афганистански произход. 

Тази акция е предприета месец преди провеждането на срещата на Г-20 в Бризбейн. 
Австралийската ислямска общност е постоянен участник във войните на световния джихад. През август 2014 г. в социалните мрежи се появи разтърсващ клип, в който 7-годишният син на австралийския джихадист от ливански произход Халед Шуруф държи две отрязани глави и до него е баща му. Последният е един от най-известните австралийски джихадисти, присъединили се към редиците на ИД. Според австралийските власти към ИД са се присъединили около 60 граждани на Зеления континент, но според британската фондация "Килиям" те са над 150 души. Според закона на доказано участвалите в терористичните действия лица е отнето гражданството.

Принципно, австралийците не заемат ръководни постове в терористичните организации. В отделни случаи някои се ползват с доверието на няколко терористични формации. Експерти припомнят за австралийския гражданин Абу Сюлейман ал Мухаджир, който е използван за посредник между ИД и конкуриращия я фронт „Ал Нусра” при един от опитите за помиряването им от ръководството на "Ал Кайда". 

Според експерта от австралийския Център за борба срещу тероризма Андрю Замит Сирия не е първото бойно поле на австралийските джихадисти. Още по време на съветската окупация на Афганистан около 20 души са преминали през тренировъчните лагери на "Ал Кайда" и пакистанката терористична организация „Лашкар-и-Тайба”. През 2012-2012 са заловени и осъдени задочно 16 ливанци с австралийски паспорт за участието в палестинските терористични организации „Фатах ал ислям” и „Усбат ал ансар.” Последната дори имаше войнствени призиви срещу България. През 2006 г. се счита, че за Сомалия са заминали между 10 и 40 австралийци, за да се бият срещу етиопските войски в страната. Замит допълва, че има и информация за австралийско участие в джихадисткото движение в Йемен, по специално през 2006 г.

Няколко са причините, които обясняват връзката между джихадисти с австралийски паспорт и настоящите събития в Сирия. На първо място, мнозинството от австралийската ислямска общност са ливанци и по-специално от Северен Ливан. Последните исторически и емоционално са свързани със Сирия. Освен това много активно следят събитията в Близкия Изток и се вълнуват от динамичните събития там. Така например на 17 ноември 2014 г. местната шиитска общност организира митинг пред посолството на Саудитска Арабия в Канбера в знак на протест на осъждането на смърт на шейх Нимер Нимър, саудитски шиитски проповедник, опонент на властите в Риад. Второ, те лесно пътуват до Сирия. Не е задължително да минават през Турция, както останалите западноевропейски джихадисти. По този начин могат да прикрият лесно следите си.

Материалът на арабиста Владимир Чуков е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.