Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Румънският парламент прие вчера законопроект, който предвижда поставяне на таван на цените на електроенергията и природния газ и компенсация на сметките. Мерките ще бъдат приложени от 1 ноември, след като президентът обнародва закона, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. 

Освен за битови потребители, цените с таван ще важат и за болниците, образователните институции и детските градини и ясли - както държавни, така и частни, а също и за неправителствените организации, доставчиците на социални услуги в частната и държавната сфера и религиозните учреждения. 

Също така данъкът добавена стойност за енергия и газ, доставяни от икономическите оператори на крайните потребители, ще бъде намален от 19 на 5 процента.

Така цените ще бъдат с таван от най-много една лея за киловатчас за електроенергията и най-много 0,37 леи за киловатчас за природния газ. Сметките ще бъдат компенсирани с най-много 0,291 леи за киловатчас при електроенергията и най-много 33 процента от стойността на компонента на цената на природния газ.

Правителството изчислява, че шест милиона семейства в Румъния ще се възползват от тези намаления, които ще се появят директно във фактурите, без хората да трябва да предприемат някакви стъпки.

В специализираните комисии депутатите решиха в периода 1 ноември 2021 г. - 31 март 2022 г. правителството да отпусне на бюджетите на административно-териториалните единици субвенция за покриване на нарастването на цената на гигакалорията на стойност 50 процента от разликата между цената на закупуване на природния газ и цената с таван от 0,250 леи за киловатчас.

Законът също така дава право на уязвимите потребители да отложат плащането на сметките си за период от един до шест месеца без допълнителни разходи.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.