Демократите в Сената публикуваха днес предложение за нов данък върху богатството на милиардерите, който трябва да подкрепи програмите за социални, инфраструктурни и климатични разходи на президента Джо Байдън, предадоха световните агенции.

Сенаторът Рон Уайдън (демократ от Орегон), който оглавява финансовата комисия на Сената, каза, че данъкът върху приходите на милиардерите ще осигури "стотици милиарди долари" и ще засегне приблизително 700 данъкоплатци , които имат повече от $1 млрд. в активи или приходи от над $100 млн. в годината.

При съществуващото данъчно законодателство милиардерите не трябва да плащат данъци върху приходите от капитала, освен ако продават активите си и могат да вземат заеми, залагайки богатството си.

Новият проект предвижда милиардерите да дават на службата по приходите подробен отчет колко са спечелили или загубили от активите си всяка година.

Законопроектът ще гарантира, че "най-богатите хора в страната ще платят справедливия си дял в инвестициите в грижите за децата, платените отпуски и справянето с климатичната криза“, каза Уайдън, представяйки предложението.

Вдигането на завесата над този план, за който се говори отдавна, става точно, когато Байдън и лидерите в Конгреса бързатда завършат и да покажат как ще платят техния пакет за социални и климатични разходи от почти 2 трилиона долара.

Част от демократите обаче, подобно на републиканците, са против този данък. Например сенаторът Джо Манчин (демократ от Западна Вирджиния) изрази скептицизъм към предложението, казвайки, че ще бъде трудно то да се приложи и че е вероятно да бъде блокирано от съдебни процеси срещу него.

Отделно, сенатори обявиха предложение за данък от минимум 15% за корпорации с печалба над 1 милиард долара.