Лидерът на управляващата партия в Полша представи вчера планове за законопроект за отбрана на държавата, който по думите му има за цел "радикално" да подсили армията в момент, когато страната е подложена на миграционен натиск от източната си съседка Беларус, предаде БТА.

Вицепремиерът Ярослав Качински, който безспорно е най-влиятелният политик в Полша, каза, че законопроектът е необходим заради влошаващата се международна обстановка, както и заради геополитическото местоположение на Полша.

Примерите, които даде той, включваха "имперските амбиции на Русия" и хибридната война, която води Беларус срещу Полша и други държави от Европейския съюз, използвайки мигранти.

"Ако искаме да избегнем най-лошото, тоест войната, трябва да действаме съгласно старото правило: ако искаш мир, готви се за война", каза Качински на пресконференция във Варшава.

Той настоя, че като страна, разположена на източния фланг на ЕС и НАТО, Полша трябва да има сериозна възпираща сила и "способност ефективно да се отбранява сама за дълго време".

Той отбеляза, че изпълнението на решенията на НАТО отнема време.

Законопроектът, който е необходимо да бъде одобрен от парламента и президента, има за цел да замени съществуващ закон от 1967 година. По онова време Полша беше член на източноевропейския военен съюз Варшавски договор под контрола на Москва. От 1999 г. тя членува в НАТО и редовно е посочвана като един от малкото членове на алианса, които отделят поне 2 процента от своя БВП за отбрана.

Качински, който се изказа заедно с министъра на отбраната Мариуш Блашчак, заяви, че според него промените ще бъдат от полза и за НАТО.
Качински и Блашчак представиха план за увеличаване на бюджета за отбрана и за почти двойно увеличение на числеността на армията до поне 250 000 военнослужещи и 50 000 резервисти. Промените не включват възобновяване на задължителната военна служба.

Качински също така каза, че Полша се надява да укрепи своите въоръжени сили, като купи произведено от САЩ военно оборудване, но ще проучи възможността и за оръжия европейско производство.

Някои опозиционни депутати разкритикуваха плановете, като отбелязаха, че те идват от управляващата партия "Право и справедливост", която според тях нееднократно е отслабвала армията.

"Това не изглежда добре", каза депутатът Цезари Томчик от центристката партия "Гражданска платформа". "Кой прочисти армията от генерали, полковници и майори? Кой спря модернизацията на полската армия?"

Планът за укрепване на армията се представя в момент, когато Полша е подложена на значителен миграционен натиск от Беларус. Варшава обвинява режима на беларуския президент Александър Лукашенко, че насърчава мигранти от Близкия изток, Африка и други места да се опитват да влизат в ЕС през Полша.

Това също така става в момент, когато Полша се оказва във все по-силни разногласия с партньорите си в ЕС, а този месец се изостри конфликтът заради промените в полската съдебна система, които според ЕС са атака срещу независимостта на съдебната власт. Министър-председателят Матеуш Моравецки заяви в публикувани в понеделник изказвания във в. "Файненшъл таймс", че ако ЕС спре финансиране за Полша заради въпроси, свързани с върховенството на закона, това би приличало на започване на трета световна война.

Отделно Моравецки обяви вчера промени в своето правителство, включващи нови назначения начело на министерствата по въпросите на климата, на селското стопанство и на технологиите и развитието. Някои наблюдатели казаха, че промените включват напускане на някои съюзници на Моравецки.

Полша реагира на миграционната криза, като обяви извънредно положение по границата с Беларус. Тя също така укрепва границата с бодлива тел и изпраща войници в помощ на граничарите. Правителството освен това планира да изгради висока постоянна бариера със сензори за движение.

Полските граничари също така връщат мигрантите обратно през границата, включително някои семейства с деца. Вчера в Полша влезе в сила нов закон, който легализира връщанията.

Представители на правозащитни организации критикуват въведеното от Полша извънредно положение, а агенцията на ООН за бежанците каза, че новото законодателство "подкопава основното право за търсене на убежище".