Тайван не търси надпревара във въоръжаването с Китай, но трябва да се защитава и няма да позволи да бъде подлагана на натиск. Това се казва в доклад на министерството на отбраната, изложен пред тайванския парламент в сряда, предаде Ройтерс.

Комунистическата страна възприема острова за своя собствена територия. Напрежението между Пекин и Тайпе нарасна през последната година, след като Китай увеличи военните си учения в региона и многократно навлезе в идентификационната зона на ПВО на Тайван, която обхваща по-широка област от териториалното въздушно пространство на острова.

Китай е в разгара на военна програма за модернизация, като строи нови самолетоносачи и "стелт" изтребители. Тайван увеличава военните си разходи, особено за разработването на нови ракети и подводници.

В доклада си до парламента министерството на отбраната на Тайван определи ситуацията в Тайванския проток, който го разделя от гигантския му съсед, като "тежка и нестабилна" и определи действията на китайската армия за "провокация".

"Тайван няма да участва в надпревара във въоръжаването с армията на китайските комунисти и няма да търси военна конфронтация, надявайки се на мирно съвместно съществуване", се казва в доклада. "Но изправени пред заплахата от китайските комунисти срещу нашата национална сигурност, ние ще направим всичко възможно, за да защитим суверенитета на нашата страна и никога няма да се поддадем на натиск".

Това, което е определено за "конфронтацията" между Тайван и Китай, ще бъде "трудно за смекчаване в краткосрочен план".

Военните ще се стремят да усъвършенстват способностите си за наблюдение на китайски самолети и кораби, за да могат да реагират по-рано при атака. Също така те ще обменят разузнавателна информация с чужди държави, за да могат да бъдат напълно информирани за ситуацията със сигурността в региона.

Говорител на китайското правителство потвърди решимостта на Пекин да предотврати формалната независимост на Тайван и да постави острова под управлението на Китай. За предпочитане - по мирен път.

Но Ма Сяогуан, говорител на китайската служба по въпросите на Тайван, добави, че насилието не е изключено:

"Ние не обещаваме да се откажем от употребата на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки".

Напрежението предизвика международно безпокойство от конфликт, който може да изправи Съединените щати и техните съюзници срещу Китай.