Комисията за енергийно и водно регулиране прие промени в методиката за определяна на цените на доставчиците от последна инстанция и така на практика одобри намаляването на сметките на някои от малките фирми в България с 15 лв. до 30 лв. Мярката бе обявена преди няколко седмици като антикризисна, но реално ще влезе в сила от 1 ноември на тази година и ще важи до края на януари на следващата. 

Отстъпката засяга всички предприятия, които след либерализацията на пазара не са сключили изрично споразумение с търговец за доставка на ток, а са продължили да се снабдяват с електроенергия от т.нар. доставчици от последна инстанция (EVN, Енерго-про, ЧЕЗ и НЕК). Проблемът при тези договори е, че при тях цената е най-висока и именно затова правителството поиска от КЕВР промяна на методиката. 

Предполага се, че на този пазар има доста фирми - окоо 270 000 небитови потребители, тоест отстъпката, макар и малка, ще обхване сериозен сегмент от бизнеси. 

Идеята на крайната дата - януари на 2022 г., е да се даде стимул на тези фирми все пак да сключат договори с доставчици и на практика да участват истински в либерализирания пазар. 

Що се отнася до другите небитови потребители, както вече е ясно, те ще могат да ползват намаление на сметките си от 110 лв. на изразходен магаватчас. Парите за компенсацията идват от предварително изискан дивидент от държавата от печелившата АЕЦ "Козлодуй".