Амир Хан Мотаки, който стана външен министър в правителството на талибаните, се срещна в столицата на Катар - Доха, с министъра на външните работи на Китай Ван И, съобщи в "Туитър" прессекретарят на афганистанското външно ведомство Абдул Кахар Балхи, предаде ТАСС.

Двете страни обсъдиха дипломатическите отношения, търговски въпроси, създаването на възможности за получаване на висше образование и стипендии от афганистански студенти в Китай, договориха се за провеждане на редовни срещи и създаване в бъдеще на съвместен механизъм за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството между двете страни в много области, се казва в съобщението.

Китайският министър Ван е приветствал неотдавнашните положителни събития в Афганистан и отбелязал, че Кабул и Пекин имат отдавнашни исторически връзки. Освен това Ван И е подчертал, че Китай в бъдеще ще работи въз основа на общите интереси на двете страни и никога няма да се намесва във вътрешните работи на Афганистан.

Вчера в Доха среща с Ван И имаше и делегация на талибаните начело със зам.-председателя на временното афганистанско правителство Абдул Гани Барадар.

По телевизия "Толо нюз" зам.-министърът на информацията и културата във временния кабинет на талибаните Забиула Муджахид каза, че Китай е отпуснал на Афганистан 1 милион долара и е обещал да предостави още 5 милиона под формата на хуманитарна помощ.

По-рано китайските власти обявиха, че ще дадат на Афганистан помощ на стойност 200 милиона юана (около 31 милиона долара) под формата на храни и медикаменти, както и 3 милиона дози ваксини срещу ковид.

БТА