Японската принцеса Мако се омъжи днес за гаджето си от колежа Keй Koмуро, изгубвайки така статуса си на членка на императорското семейство, предаде Би Би Си.

Според японското законодателство, членовете на императорското семейство от женски пол губят статуса си, ако се омъжат за обикновен гражданин, докато членовете от мъжки пол не го губят.

Мако се отказа и от ритуалите на императорска сватба и от зестра, получавана от принцесите, когато напуснат семейството.

Тя е първата жена в императорското семейство да се откаже и от двете.

Очаква се младоженците да се преместят да живеят в САЩ, където Комуро работи като адвокат.  Това предизвика сравнения с британския принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. Прякорът на Мако и Комуро е „японските Хари и Меган".

На пресконференция във вторник Мако каза, че се е извинила за всички неприятности, причинени на хора от нейния брак.

"Много съжалявам за причинените неудобства и съм благодарна на тези, които продължиха да ме подкрепят", каза тя. "За мене Keй е незаменим - бракът беше необходим избор за нас".

Комуро добави, че обича Мако и иска да прекара живота си с нея.

"Обичам Мако. Имаме един живот и искам да го прекараме с човека, когото обичаме", каза Комуро. "Много ми е тъжно, че Мако беше в лошо състояние, душевно и физически, заради фалшивите обвинения".

Принцеса Мако напусна резиденцията си в Токио около 10:00 часа местно време (4:00 часа българско време), за да регистрира брака си, покланяйки се няколко пъти на своите родители - престолонаследника принц Фумихито и съпругата му принцеса Кико. Тя също прегърна по-малката си сестра, преди да си тръгне.

Принцесата страдаше от посттравматично стресово разстройство заради прекаленото медийно отразяване на живота на двойката, съобщи по-рано Имперската интендантска агенция. Връзката ѝ с Комуро беше посрещната противоречиво в страната. Вчера имаше протест в японски парк срещу сватбата.

Бившата принцеса се сгоди за Комуро през 2017 г. и двамата трябваше да се оженят следващата година. Но сватбата беше забавена заради твърдения, че майката на Комуро имала финансови проблеми - не върнала заем, който била взела от бивш свой годеник.

Дворецът отрече отлагането да е свързано с това, въпреки че престолонаследникът принц Фумихито да беше казал, че е важно финансовите въпроси да бъдат уредени преди двойката да се бракосъчетае.

Консервативните противници на този брак смятат, че Комуро не е достоен брачен партньор за племеннца на императора. 

Комуро, който е получил предложение за работа от водеща правна кантора в Ню Йорк, има скромен произход и японските таблоиди години наред ровеха за компромати за семейството му, включително - твърденията за майка му, припомни Би Би Си.