По време на управлението на ГЕРБ служител на МВР, който е имал нерагламентирани отношения с известен наркотрафикант, се е издигнал до министър на вътрешните работи. Същото това управление е раздавало пари на пътните фирми, подобно на т. нар. червени куфарчета в края на 80-те и началото на 90-те години на XX в. Един от собствениците на такава фирма е превел 21 млн. лв. в ОАЕ.

Това каза пред бТВ вътрешният министър Бойко Рашков.

"Не можем да приложим ефективно закона, защото властимащите вземат отношение. Един служител преди 10 години е бил на по-ниски нива, установен от специалните служби за нерегламентирани контакти с наркотрафикант, дори е бил на нещо като заплата. Този човек се е издигнал до поста министър на вътрешните работи по времето на Борисов. Материалите са в МВР. Аз се запознах с тях лично. Как да се борим със сериозната престъпност, когато Борисов е пазил такива хора и ги е издигал до министър", каза Рашков.

И допълни, че тези документи не са били разсекретени, макар че срокът по тях е изтекъл. Рашков обеща да даде повече информация в близките дни.

"Не, че МВР не се справя. Трудно се разследват престъпления, извършени от властимащи. Те касаят хора с огромно влияние. В периоди, когато те са на власт. Нашият главен прокурор е продукт на политическата власт, от него не може да се очаква да започне разследване на политически лидер. Спомнете си с какво фиаско приключи това в спалнята и чекмеджето. Дали прокуратурата нарави всичко възможно", добави министърът.

И допълни:

"В момента има данни за престъпления, които миришат на асфалт. Прокуратурата нищо не е направила. Би засегнала интересите на бившите властимащи. Един известен и велик, може би жилав, пътностроител от началото на годината е превел в ОАЕ 21 млн. лв. Собственик на голяма фирма, която строи пътища. Това не е единичен случай".

Рашков не отговори на въпрос дали тези пари са законно спечелени. Но отново каза, че скоро обществото ще се запознае с фактологията.

"Нито един от собствениците на фирмите не се яви лично в МРРБ да докаже с документи дължи ли държавата нещо на неговата фирма, или не. Те предпочетоха да изпратят рабтниците с машините, които доста повредиха настилката в центъра на София. Това само по себе си говори за тяхната отговорност. Един от тях е този. Така не му е плащала държавата, че е превел 21 млн. лв. в ОАЕ. Това ще стане ясно след няколко дни. Има още много въпроси", каза Рашков.

И припомни, че за строителството на магистрала "Хемус" фирмите са получавали предварително пари преди да направят дори една копка. Това обаче касаело "определени фирми".

"Не всяка строителна фирма е могла да влезе в кръга, да се възползва от благоразположението на Борисовото правителство. Ситуацията напомня на онова, което се говореше преди 1989 г., че някои хора с куфарчета са получавали пари. Сега е същото", каза Рашков.

На забележката, че с тези приказки той просто работи за кампанията на Румен Радев, той заяви:

"Аз съм министър на вътрешните работи. Длъжен съм да изпълнявам своите задължения".

Рашков каза още, че най-много сигнали за купуване на гласове има за ГЕРБ и ДПС.

"За голямо съжаление има много сигнали за купуване на гласове. Тези сигнали са главно за купуване на гласове от две основни политически партии - ГЕРБ и ДПС. Там са концентрирани огромни финансови ресурси", каза Рашков.

Те заплашвали хората с думите, че "когато се върнат на власт" за тях ще има последствия.

"Някои наши партии са свикнали да печелят избори по нечестен начин, с финансови средства, чийто произход не е много ясен", каза Рашков.

Той заяви, че прокуратурата спира или бави 25 разследвания на ГДБОП, някои от които са от 2018 г. срещу организирани престъпни групи.

Реакциите

От ГЕРБ повториха, че министърът не е извадил досега нито едно доказателство за "лъжливите си твърдения":

"Всеки път, когато в кабинета на Румен Радев има политическа криза се вади Бойко Рашков, който да разказва измислици. Докато Рашков е вътрешен министър, единствената задача, която му е поставена от началника му Румен Радев, е да демонизира ГЕРБ. 6-ти месец Бойко Рашков не е извадил нито едно доказателство за безбройните си лъжливи твърдения. Паралелно с това политическите репресиите срещу членовете и симпатизантите на ГЕРБ не е спирала, чрез което Румен Радев се надява да спечели изборите служебно."

От ДПС не коментираха днешните твърдения на Рашков. От движението са подали сигнал за такива случаи до Брюксел, съобщи бТВ.