Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китай винаги ще спазва световния мир и международните правила. Това обяви председателят на КНР Си Цзинпин на фона на опасенията, изразени от Съединените щати и други страни относно нарастващата агресия на нацията на глобалната сцена, предаде Ройтерс.

Тайван съобщи този месец, че военното напрежение с Китай е достигнала най-високата си точка от 40 години насам. Властите от острова предупреждават, че комунистическата страна може да се опита със сила да поеме контрола над територията, която обявява за своя.

В реч по повод 50-тата годишнина от завръщането на Китай в ООН Си каза, че страната винаги ще бъде "строител на световния мир" и "защитник на международния ред", предаде държавната информационна агенция "Синхуа".

През 1971 г. ООН призна Китайската народна република за единствен представител на Китай и изгони Тайван от световната организация.

Пекин също претендира за оспорвана територия на границата си при Хималаите с Индия, за участъци от Южнокитайско море, за които се бори с някои държави от Югоизточна Азия и за някои острови в Източнокитайско море, заради които е в конфликт с Япония.

"Китай решително се противопоставя на всички форми на хегемония и силова политика, унилатерализъм и протекционизъм", подчерта Си и призова за по-голямо глобално сътрудничество по въпроси като регионални конфликти, тероризъм, изменение на климата, киберсигурност и биосигурност.

Той призова всички страни да насърчават ценности като мира, развитието, справедливостта, демокрацията и свободата.

Си отбеляза, че са необходими реформи в глобалното управление и че международните правила трябва да се определят от всички 193 членки на ООН, вместо от "определени държави или групировки от държави", като отправи завоалирана критика към Съединените щати, че упражняват доминиращо влияние върху международни институции.

Той също така каза, че всички страни винаги трябва да спазват международните правила, а не само когато ги устройват.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.