„Със сигурност няма да скучая!“

Така германската канцлерка Ангела Меркел отговори на въпрос какво ще прави след края на мандата си в интервю за „Зюддойче Цайтунг“. След 16 години на този пост тя заяви, че е по-скоро доволна от резултатите от работата си.

„Знам какво постигнахме в правителствата, които ръководих“, казва тя в първото си интервю след парламентарните избори. 

На въпрос дали изобщо може да спи спокойно с идеята, че в бъдеще държавата отново ще управлява социалдемократ, Меркел отговори утвърдително.

„Ще има политически различия, това се разбира от само себе си. Но мога да спя спокойно. Докато Шолц бе финансов министър, останах с впечатление, че парите не се спият щедро от ръката му, напротив“, коментира още тя.

Шолц действително е смятан за консервативен финансов политик в ГСДП. Меркел отбеляза, че наследникът й ще застане начело на страна, където "политическият климат е станал по-груб".

"Когато станах канцлер, смартфоните не съществуваха. Фейсбук беше на една година, Туитър беше изобретен само година по-късно. Живеем в напълно променен медиен свят и това допринася за промените", отбеляза тя пред вестника.

Меркел призна, че все още не знае какво ще прави в първите дни след края на управлението си.

Съпругът ѝ Йоахим Зауер обаче не се притеснявал, че скоро тя просто ще си седи само вкъщи.

„Не мисля, че е толкова уплашен от това“, каза Меркел. „Първо, той има самият има достатъчно задачи, и второ - никога не съм се отличавала с това, че просто си седя вкъщи“. 

Като първата жена канцлер на Германия та насърчи повече жени да участват в политиката. Политиката все още е доминирана от мъжете и трябва да влезе в крак с времето, посочи тя. Нужна е повече работа, за да придобият жените по-голяма увереност. Защото, дори когато има жени, не им е присъщо да се борят например за ръководен пост в партията, смята Меркел.

Запитана дали би дала някои от саката си в ярки цветове, които са нейна запазена марка, на музей, тя отговори:

„Не давам дрехи на музеи, дарявам облекло в пунктове за събиране на носени дрехи.“

Меркел посочи и нещата, с които не е успяла да се справи така, както й се е искало.

„Климатичната политика донесе сериозни промени и намали значително емисиите CO2. Но това все още не е достатъчно, имаме нужда от още мерки“, заяви тя. 

За пандемията тя призна, че случилото се е надминало и най-лошите й очаквания.

„Че ще бъда канцлерка и ще нося отговорност за това, че за първи път в следвоенната история на Германия децата не могат да отидат на училище, не ми е хрумвало и в най-лошите ми кошмари. Въвеждането на такива мерки надмина всичко, което бях правила досега, но такава бе ситуацията и трябваше да се справим с нея.

Най-тъжна бях, когато се наложи да наложим ограничения миналата Коледа“, посочва тя.

Водещото бе да не претоварваме здравната система, така че всеки, който има нужда от болнична помощ, да я получи и да умрат възможно най-малко хора, заявява тя.